sluiten

Golden Tulip Hotel Central Den Bosch Bijna 120 jaar erfgoed van gastvrijheid en innovatie

Fotografie: Geeke van Dijck

Schrijver: Marlène van Kuyk

terug naar alle artikelen

image

Aan de Markt in het hart van Den Bosch prijkt het Golden Tulip Hotel Central. Een iconische naam, die al sinds 1905 synoniem staat voor gastvrijheid in de Brabantse hoofdstad. Het is ook een familiebedrijf met inmiddels de vijfde generatie Rademaker als mededirecteur, die in de komende jaren zijn tante Karin gaat opvolgen: “Van oudsher zijn wij de huiskamer van ‘s-Hertogenbosch. De plek waar mensen trouwen, familiediners houden en verjaardagen vieren. Zeker vroeger toen er nog niet zoveel aanbod was. Zo’n lange traditie is natuurlijk wel een grote verantwoordelijkheid. Ik wil zeker behouden wat goed is als eerbetoon aan ons verleden, maar ook eerlijk het gesprek aangaan over wat beter kan. Mijn tante en ik kunnen dat prima, ook al verschillen onze managementstijlen. Daar worden we als bedrijf alleen maar sterker van.”

Als oudste kleinzoon van de bekende Bossche hotelier Tonny Rademaker leek Tom voorbestemd voor het vak, maar hij koos ervoor om eerst zijn horizon te verbreden: “Ik heb twee andere studierichtingen geprobeerd, maar uiteindelijk lonkte toch de horeca en deed ik de middelbare en de hogere hotelschool. Daarna wilde ik niet meteen het familiebedrijf in, maar een paar jaar elders werken om werkervaring op te doen en nieuwe kennis mee te nemen.” Dat deed Tom eerst een jaar in een ‘management trainee programma’ in het Hilton in Dubai. Daarna leek het hem en zijn familie verstandiger om in Europese hotels zijn carrière te vervolgen: (lacht) “En het werd … Amsterdam of all places. Ik kreeg in het Amsterdam Marriot Hotel gewoonweg de leerzaamste functie aangeboden.”

Partnerschap tussen generaties

In 2018 trouwde Tom, in hetzelfde jaar verloor hij zijn vader en een jaar later zijn moeder: “Het overlijden van mijn ouders zette me aan het denken wat ik belangrijk vind en echt wil in mijn leven, zo ben ik opnieuw met mijn tante Karin in gesprek gegaan over bedrijfsopvolging. Samen hebben we toen een routekaart voor drie tot vijf jaar gemaakt. Als er met veel liefde en passie wordt gewerkt in een familiebedrijf dan ligt dat je na aan het hart, daar moet je dus heel voorzichtig mee omgaan. Toen mijn tante mij uitnodigde om samen te gaan werken in ons familiebedrijf, wist ik dat het goede moment was aangebroken en zij er klaar voor was om mij de ruimte en het vertrouwen te geven voor een goede start. We stelden een persoonlijk ontwikkelingsplan op voor het eerste jaar als houvast. Ik was destijds hotelmanager bij Hampton by Hilton Amsterdam Centre East, hier werd ik directeur én ondernemer, dat is toch even iets anders.”

Een unieke beleving voor gasten

Het partnerschap tussen Tom en zijn tante Karin is een balans tussen traditie en innovatie. Een van de nieuwste ontwikkelingen in het Golden Tulip Hotel Central is de integratie van technologie om de vergaderervaring te verbeteren. Tom introduceerde moderne technologie voor videoconferenties in een van de vergaderzalen, waardoor gasten van over de hele wereld naadloos kunnen deelnemen aan vergaderingen en evenementen. Als de vraag er groot naar blijkt te zijn, zal dit verder worden uitgerold. Ook ondergaat het hotel fysieke transformaties om de gastervaring te verrijken, zoals de recente renovatie van de Duke Suite: “Met 126 kamers, waaronder een zeer luxe penthouse, een chique private dining room en bijzondere vergaderruimtes, zijn we geen doorsnee boutique hotel. Aan de ene kant streven we naar eenheid in design, aan de andere kant koesteren we de unieke identiteit van elke ruimte. We willen dat onze gasten een gevoel van individualiteit en authenticiteit ervaren tijdens hun verblijf. Neem de Prinsenzaal met een wand die volledig is bekleed met een kunstwerk van de Prinsen van Oranje, dat is gemaakt van honderden foto’s uit onze familie fotoalbums van de afgelopen 100 jaar. Zo hebben onze ruimtes elk een eigen verhaal. Dat maakt het hier anders en ons hotel uniek, voor nu en de generaties na ons.“
 
Over generaties gesproken, inmiddels zijn Tom en zijn vrouw trotse ouders van dochter Emily (1) en in verwachting van een zoon in mei 2024: “Een goede balans vinden in ouderschap in combinatie met ondernemerschap is best een uitdaging. Ik hoop dat ik mijn kinderen een stukje ondernemersgeest mee kan geven waardoor ze zelf iets kunnen creëren, waar dat ook mag zijn.”

 
 

Tags

delen

Golden Tulip Hotel Central

Burgemeester Loeffplein 98
5211RX Den Bosch
073-6926926

www.hotel-central.nl Lees meer >
Ook interessant