Factoring is een term waar veel ondernemers wel eens van gehoord hebben. Toch weet lang niet iedereen wat dit precies is. Wanneer je voor factoring kiest, verkoop je de facturen van jouw bedrijf in feite door aan een factoringbedrijf. Zij zorgen ervoor dat het geld binnen 24 uur op jouw rekening staat, waardoor je nooit meer hoeft te wachten tot een klant zijn factuur betaalt.
Hier staat tegenover dat factoring ook geld kost. Je maakt immers gebruik van de diensten van een factoringbedrijf. Voordat je voor factoring kiest, wil je ongetwijfeld eerst weten hoeveel dit je gaat kosten. In deze tekst vertellen we je alles over de kosten van factoring voor het MKB.
Wie denkt dat een factoringbedrijf een vaste prijs hanteert voor het verlenen van diensten, heeft het mis. In de ogen van deze bedrijven is iedere onderneming namelijk uniek, waardoor het onmogelijk is om een vast kostenplaatje te koppelen aan factoring. Wil je factoring uitbesteden? Dan ontvang je vaak een offerte op maat van een factoringbedrijf. Hierdoor krijg je vaak een goed beeld van de kosten die factoring uitbesteden met zich meebrengt.
Om de kosten van factoring te bepalen, wordt er gekeken naar een aantal zaken. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, zetten we hier drie bepalende factoren op een rijtje:
1. Gemiddelde omzet en hoogte van het factuurbedrag
De hoogte van het factuurbedrag en de gemiddelde omzet spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de kosten voor factoring. Klanten die een hogere omzet onderbrengen bij een factoringbedrijf en hogere factuurbedragen versturen, betalen over het algemeen minder dan klanten die een lagere omzet of lagere factuurbedragen onderbrengen bij een factoringbedrijf.
2. Kredietwaardigheid van de opdrachtgever
Een tweede factor die meespeelt in het bepalen van de factoring kosten, is de kredietwaardigheid van de opdrachtgever. Hoe slechter de kredietwaardigheid van een opdrachtgever, des te meer je betaalt voor factoring uitbesteden. Een factoringbedrijf kan een opdrachtgever met een slechte kredietwaardigheid zelfs weigeren.
3. Betalingstermijn
Tot slot neemt een factoringbedrijf de betalingstermijn mee in het bepalen van de kosten. Als zo’n bedrijf een betalingstermijn van 60 dagen voorfinanciert, kost dit je meer geld dan wanneer er ‘slechts’ 30 dagen voorgefinancierd worden. Een factoringbedrijf is het geld immers langer kwijt als er een langere betalingstermijn geldt.
Zoals je hierboven kon lezen, is het op voorhand niet te zeggen hoeveel factoring precies kost. Gelukkig kun je bij de meeste factoringbedrijven een offerte op maat laten maken. Hierdoor krijg je een goede inschatting van de prijs. Vind je traditionele factoring te duur? Dan overweeg je mogelijk om voor American factoring te kiezen. Je draagt dan niet jouw gehele debiteuren portfolio over, maar bepaalt zelf welke facturen je wel en niet doorstuurt. Ondanks dat je niet alles doorstuurt, kun je toch duurder uit zijn als je kiest voor American factoring. Omdat een factoringbedrijf in dat geval minder voor jou aan het werk is. Hierdoor berekenen zij vaak een hoger percentage over het factuurbedrag, waardoor American factoring onderaan de streep meer kost.