sluiten

Waarborg het voortbestaan van je onderneming bij de notaris

terug naar alle artikelen

image

Als enthousiaste ondernemer ben je trots op je bedrijf. Terecht, want je hebt er hard voor gewerkt. Desondanks blijkt dat veel zelfstandigen in Noord-Brabant en de rest van Nederland hun onderneming niet optimaal beschermen. We hebben het niet over het plaatsen van wachters bij de deur. Maar vooral over het beschermen van het voortbestaan van de onderneming. Weet jij bijvoorbeeld wat er gebeurt met je bedrijf wanneer jij een periode niet in staat bent om te werken?

Zelfstandigen en de diensten van de notaris

Iedereen komt wel een keer in zijn of haar leven bij de notaris. Velen doen dat alleen wanneer het verplicht is. Je hebt de handtekening van een notaris nodig om bepaalde documenten rechtsgeldig te maken. Maar er zijn ook meer dan genoeg redenen om zelfstandig contact op te nemen met de notaris Voor ondernemers is dat zelfs ten zeerste aangeraden.

Heb je weleens van het levenstestament gehoord?

Zonder de diensten van de notaris zou de Nederlandse maatschappij één grote chaos zijn. In hun aktes staat onder andere wie de eigenaar is van panden en bedrijven. Daarnaast worden partners door de notaris officieel aan elkaar verbonden, vraag je hier verklaring van erfrecht aan en kom je niet onder een bezoek aan de notaris uit wanneer je een woning koopt. Het levenstestament is opvallend genoeg een van de minst bekende documenten. Terwijl het in specifieke omstandigheden absoluut onmisbaar is.

Wijs een plaatsvervangende leidinggevende aan in je levenstestament

Door omstandigheden kan het voorkomen dat je zelf niet meer in staat bent om de leiding over je bedrijf op je te nemen. Meestal ligt een medische conditie hieraan ten grondslag. In een dergelijke, zware situatie wens je niet te veel zorgen aan je hoofd te hebben. Stress over het voortbestaan van je onderneming kun je er in ieder geval niet bij gebruiken. In dergelijks scenario's bewijst het levenstestament z'n waarde. In het document geef je aan wie er in jouw plaats de leiding over je onderneming krijgt. Hij of zij neemt in jouw plaats beslissingen. Kies uiteraard voor iemand die je helemaal vertrouwt.

Breng de kandidaat die je op het oog hebt op de hoogte

De persoon die jij aanwijst dient hier zelf natuurlijk ook mee akkoord te gaan. Overleg dit dus zorgvuldig. Het is een positief punt wanneer degene kennis van zaken heeft. Daarom is een familielid of vriend niet altijd de beste optie. Een collega die je goed kent en vertrouwt is wellicht een verstandigere keuze.

Wat staat er verder in het levenstestament?

In je levenstestament neem je desgewenst meer bepalingen op. Die zijn niet allemaal van toepassing op je professionele leven. Je geeft bijvoorbeeld aan wat je wensen zijn wat betreft medische behandelingen. De aanwezigheid van een levenstestament is in dat geval een hele opluchting voor familieleden en naasten. Want zij hoeven hierdoor de beslissingen niet voor jou te nemen. Bepaal verder of schenkingen en donaties gewoon doorlopen of juist niet. Het levenstestament is behoorlijk uitgebreid en laat jou optimaal genieten van de vrijheid. Ondernemers hebben een extra reden om zo snel mogelijk naar een notaris te gaan en hun wensen kenbaar te maken.

delen

Ook interessant