sluiten

Waar hangt de maximale hoogte van je zakelijke lening van af?

terug naar alle artikelen

image

Je kunt als ondernemer behoefte hebben aan een financiering. Misschien is dat om je bedrijf van de grond te krijgen, of om investeringen te kunnen doen om uit te breiden. Iets wat je je daarbij zeker zal afvragen, is: hoeveel kan ik zakelijk lenen? We bespreken een aantal factoren die daarbij een rol spelen.

Risicoprofiel

Geld lenen betekent het aangaan van een risico. Vanuit het oogpunt van de kredietverstrekker is dat het risico dat jij de lening niet (geheel) kunt terugbetalen. Daarom brengt de kredietverstrekker jouw zogenaamde risicoprofiel in kaart, waarbij gekeken wordt naar factoren die ervoor zouden kunnen zorgen dat jij niet aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Hoe lager het risicoprofiel, des te meer je kunt lenen. Startende ondernemingen worden vaak met een hoog risicoprofiel beoordeeld.

Gemiddelde omzet

Uiteraard spelen de financiën van je bedrijf een rol. De kredietverstrekker gaat zeker in jouw cijfers duiken om te kijken wat de gemiddelde maandomzet is van je bedrijf. Dit biedt immers ook een indicatie van wat je draagkracht is om maandelijks af te lossen. Hoe hoger die draagkracht is, des te meer geld de kredietverstrekker je bereid zal zijn te lenen.

Jaren actief

Een kredietverstrekker kan ook in overweging nemen hoe lang je onderneming al bestaat. Dat is het geval bij een zakelijke lening bij Floryn. Een gevestigde onderneming is immers een indicatie van stabiliteit. Die stabiliteit is een positieve factor voor het bedrag dat je zou kunnen lenen. De keerzijde is dat een jonge onderneming dit nog niet heeft en dus ook minder zal kunnen lenen.

Rente

Een andere factor die van belang is voor je maandelijkse financiële draagkracht, is de rente die je gaat betalen voor je zakelijke lening. De hoogte hiervan kan verschillen afhankelijk van de looptijd die je kiest voor het afbetalen van je zakelijke lening. Over het algemeen brengen kredietverstekkers een hogere rente in rekening als je voor een langere looptijd kiest. Sneller afbetalen van je lening loont dus.

Wat je zelf kunt doen om je kansen op een hogere zakelijke lening te vergroten, is proberen je kredietwaardigheid te vergroten. Dat doe je door meer financiële ruimte te creëren. Bouw meer vermogen op en zorg er bij voorkeur ook voor dat je meer inkomsten gaat generen. Je zult dan meer kunnen lenen om de gewenste investeringen te doen.

Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met Floryn.

delen

Ook interessant