sluiten

Vlieland, er even helemaal tussenuit!

terug naar alle artikelen

image

Wil je er even helemaal tussenuit, maar zonder het vliegtuig te hoeven pakken? Dan kun je op de Waddeneilanden aan je trekken komen. Veel mensen gaan dan naar Texel of Ameland, maar waarom zou je niet voor Vlieland kiezen? Het eiland is iets kleiner en ook een stuk rustiger dan Texel. Dit is vooral te danken aan het feit dat er geen auto’s mogen rijden op het eiland. Hierdoor is het een prettige plek voor dieren, waaronder veel vogels en zeehonden. In dit artikel noemen we een aantal leuke bezienswaardigheden en activiteiten op het eiland.

Het uitgestrekte strand

Wanneer je met de veerpont aankomt, zal het brede strand je meteen opvallen. Hoewel Vlieland in de zomer vaak vol met toeristen is, kun je er zelfs dan met gemak een plekje vinden. Vlielands’ brede stranden lenen zich ook uitstekend voor groepsactiviteiten. Voor bijvoorbeeld bedrijven die teambuilding op Vlieland willen doen, zijn er tal van mogelijkheden. Er zijn bedrijven die speciale arrangementen op het strand verzorgen voor grote groepen. Een incentive op vlieland is namelijk een leuke manier om je werknemers te belonen.

Zeehonden spotten

Zoals we al zeiden is Vlieland een eiland met ideale omstandigheden voor zeehonden. Er vertrekken iedere dag rubberboten vanuit de haven naar zandbanken waar je deze dieren kunt zien liggen zonnebaden. Er zijn meerdere bedrijven die dit soort tochten aanbieden. Je krijgt dan vooraf waterdichte kleding en een zwemvest mee.

Het dorp Vlieland-Oost

Er is maar één dorpje op het eiland: Vlieland-Oost. Het is een pittoresk plaatsje dat goed bewaard is gebleven. Het is dus ook niet gek dat het een beschermd dorpsgezicht heeft. In de Dorpsstraat vind je restaurants, terrassen en winkeltjes. Daar blijft het dan ook wel bij. Hoewel je er ook naar de film kunt in de kleinste bioscoop van Nederland! In de zomer is er ook een buitenbioscoop. Het dorp is een prettige basis waaruit je op je gemak het eiland kunt ontdekken.

De vuurtoren

Naast de kleinste bioscoop van Nederland heeft Vlieland ook een van de kleinste vuurtorens van het land. De toren is nog geen 17 meter hoog. Qua uitzicht maakt dit niet zoveel uit, want er zijn geen andere hoge gebouwen die je het zicht belemmeren. Wanneer het helder weer is, kun je vanaf de vuurtoren Texel, Terschelling en zelfs de Friese kust zien. De vuurtoren is het gehele jaar open voor bezoekers.

Hoe ga je naar Vlieland?

Het eiland is alleen per boot te bereiken. Deze vertrekt vanaf Harlingen en wordt beheerd door rederij Doeksen. De oversteek duurt ongeveer anderhalf uur. Er zijn ook wel sneldiensten die een wat kleinere en snellere boot gebruiken. Hoewel het eiland ‘autoluw’ is kun je via een omweg wel je auto meenemen. Je hebt hier wel een speciale ontheffing voor nodig die je aanvraagt bij de gemeente.

delen

Ook interessant