sluiten

Tekenen dat je op weg bent naar een burn-out

terug naar alle artikelen

image

Soms heb je niet in de gaten dat je langzaam maar zeker last krijgt van bepaalde stress gerelateerde klachten die zich misschien al een paar jaar aan het opstapelen zijn. Je voelt je wat lamlendig in het weekend en geeft de schuld aan de drukte op je werk, de negatieve berichtgeving in de wereld of simpelweg je koolhydraatarme dieet. Wat je misschien niet doorhebt is dat je afstevent op een mentale breakdown. Wanneer je dan zoekt op ‘burn out betekenis’ zie je symptomen voorbijkomen die je kunt gelijkstellen met de klachten die je ervaart. En dat kan behoorlijk confronterend zijn.

Herken een burn out al voordat deze je leven echt beïnvloedt

In deze gejaagde maatschappij is het belangrijk om jezelf en je omgeving in de gaten te houden. Herken je symptomen van een burn out bij jezelf of een van je dierbaren, dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Schroom niet om bij een burnout de huisarts te consulteren. De belangrijkste tekenen van een burn out zijn:

Het ervaren van extreme vermoeidheid en een algemeen gevoel van malaise. Je bent ’s ochtends niet uit je bed te slepen en de hele dag door voel je je lamlendig. Ook geestelijk gezien is je tank behoorlijk leeg. Ondanks dat je vermoeid bent kun je amper in slaap komen. Er is te veel van het stresshormoon cortisol in je lijf. Door deze ‘overleefstand’ blijf je alert omdat slaap niet je eerste levensbehoefte meer is. Eenmaal tegen de ochtend dommel je weg, maar van kwalitatieve slaap kun je niet spreken.

Je voelt je opgejaagd en rusteloos. Terwijl je eigenlijk extreem vermoeid bent voel je je ook opgejaagd alsof er een kudde bizons in je hoofd wordt losgelaten. Net alsof je vlak na het wakker worden direct vol aan de bak moet en alert moet zijn op gevaar. Veel mensen beginnen te trillen en voelen een constant zenuwachtig gevoel in het middenrif. Letterlijk omvallen lijkt de enige optie on even te ontsnappen aan dat rusteloze gevoel. Een veelvoorkomend symptoom is hoofdpijn dan wel migraine. Sommige mensen ervaren een angstaanjagende druk op de borst die doet denken aan een probleem met het hart.

Angst steekt de kop op. Faalangst is hier een onderdeel van. Omdat je niet jezelf meer bent en gespannen bent, vaak met een kort lontje, ben je bang om fouten te maken die de burn out mogelijk kunnen verergeren. Onzekerheid neemt toe en dat resulteert in gebrek aan zelfvertrouwen.

Hulp bij het aanpakken van een burn out

Het is goed om te weten dat je huisarts je helpt bij een burn out, maar dat er ook specialisten zijn die je vanaf het begin van de burn out tot aan re-integratie helemaal begeleiden in het proces. Je staat er dus nooit alleen voor. Er is altijd een uitweg, ook al voelt het op dit moment misschien niet zo.

delen

Ook interessant