sluiten

Personeelsadministratie zelf doen of uitbesteden?

terug naar alle artikelen

image

Als ondernemer hoeven we je vast niet te vertellen dat als je medewerkers in dienst hebt, of van plan bent om deze aan te gaan nemen, je ook verplicht bent om een personeelsadministratie bij te houden. Voor veel ondernemers zijn dit helaas de minder leuke kanten van het ondernemerschap. De grote vraag is dan ook of je de personeelsadministratie zelf gaat doen of dat je deze uit gaat besteden. In dit artikel gaan we je daarom meer over deze (vaak lastige) keuze vertellen.

De personeelsadministratie lekker uitbesteden
In eerste instantie zul je misschien denken, die personeelsadministratie is mij te ingewikkeld en eist veel te veel van mijn tijd op dus deze ga ik lekker uitbesteden. Je ontlast jezelf hier aanzienlijk mee want je hebt geen omkijken meer naar salarisadministratie, loonstroken, jaaropgave en de loonbelastingaangifte. Zelfs het opstellen van arbeidsovereenkomsten kunnen je uit handen worden genomen. Wees je er echter van bewust dat je, door je personeelsadministratie uit te besteden, jezelf wel met een flinke kostenpost opzadelt. Je krijgt er weliswaar veel tijd voor teug maar als je toch alle gegevens bij een administratiekantoor moet aanleveren waarom zou je deze dan niet meteen in je eigen loon software invoeren? Wel zo efficiënt en met de juiste software helemaal niet zo ingewikkeld en tijdrovend als je misschien in eerste instantie zou denken.

Zelf de administratie oppakken
Door dus zelf de administratie op te pakken, spaar je een hele flinke kostenpost uit. Administratiekantoren werken natuurlijk niet voor niets. Daarnaast ben je door het in eigen hand te houden ook niet afhankelijk van een ander. Dit heeft als voordeel dat je zelf de volledige grip hebt op de situatie en op de kwaliteit van het werk. Het is goed om je te realiseren dat een fout van het je als ondernemer duur kan komen te staan als er bij het administratiekantoor een foutje insluipt. Door gebruik te maken van de juiste software ben je dus als het ware zelfvoorzienend.

Software afgestemd op jouw wensen en eisen
Je zou natuurlijk als tegenargument aan kunnen voeren dat je niet over voldoende kennis op dit gebied beschikt om deze taak op te kunnen pakken. Laten we voorop stellen dat het handig is als je enige kennis van boekhouden in huis hebt maar als je daarbij gebruik maakt van de juiste HR software en/of een goede loonadministratie software dit helemaal geen lastige opgave hoeft te zijn. Door gebruik te maken van dit soort software kun je de salarisverwerking eenvoudig in eigen handen nemen en dit op de meest efficiënte manier uitvoeren.

delen

Ook interessant