sluiten

Investeren zonder risico: check deze vijf tips

terug naar alle artikelen

image

De kop boven dit artikel is zeker niet misleidend. Maar de kritische lezer zal meteen denken dat aan elke investering risico’s vastzitten. En zij hebben gelijk. Het is goed zoeken naar een investering waarbij 0,0% risico is. Toch komen de vijf tips uit dit artikel heel dicht in de buurt. Ze laten zien dat je met weinig risico de stappen kunt zetten die je onderneming nodig heeft. Het gaat vooral om slim omgaan met je financiële middelen.

Lease je ICT

Zonder ICT is het nagenoeg onmogelijk om te ondernemen. Misschien dat alleen een verdwaalde en bijna-gepensioneerde groenteboer alles nog met notitieboekjes doet, maar dit zijn uitzonderingen. Nu heeft ICT als nadeel dat er ook een kostenplaatje aan hangt. En nadeel nummer twee is dat de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen. Dit houdt in dat je om de zoveel tijd een upgrade moet laten uitvoeren. Bij bedrijven zoals Leasemasters kun je ICT leasen. Hierdoor hoef je niet in te teren op je reserves, terwijl je wel van de beste ICT gebruik kunt maken. En je hard- en software blijven up-to-date.

Wees voorzichtig met kopen

Zeker voor kleinere en startende ondernemers is dit een bruikbare tip. Door benodigde machines, een bedrijfspand en transportmiddelen te kopen, gaat het erg hard met je budget. Neem een tractor als voorbeeld. Dit is een forse investering. Een agrariër haalt deze investering er dubbel en dwars uit. Maar wat als je de tractor niet zo vaak nodig hebt? Dan kun je altijd nog een tractor leasen. Je hoeft hierdoor geen grote uitgave te doen. Kijk wel goed naar het leasecontract, zodat je niet onnodig lang met maandelijkse kosten zit.

Berg je vermogen op in stenen

Nee, niet onder het bed, maar in stenen. Door te investeren in gebouwen, is de kans groot dat je hier meer vermogen aan overhoudt. Het is immers niet waarschijnlijk dat een woning van pak hem beet drie ton, over vijf jaar voor slechts 250.000 euro wordt verkocht. Daarnaast kun je het pand in de tussentijd verhuren. Hierdoor houd je naast de maandlasten nog iets over. Vandaar dat veel ondernemers een deel van hun vermogen in vastgoed investeren.

Haal er een expert bij

Bij investeringen gaat het om grote bedragen. Daarom is het helemaal niet vreemd om een expert te laten meebeslissen over jouw investeringen. In het geval van beleggingen is het slim om een vermogensbeheerder te contacten. En voor investeringen voor je onderneming is het een idee om een ex-ondernemer om advies te vragen.

Gebruik alleen geld dat je over hebt

Voor de laatste tip is het casino het decor. Een verstandige speler gebruikt alleen geld dat ‘over’ is. Dat houdt in dat er alleen wordt gespeeld met het inlegbedrag en daarna met winsten. Voor jou als ondernemer betekent dit dat je alleen het geld investeert dat je over hebt op de begroting. Ook dan kan je investering mislukken, maar dan heb je in elk geval geen geld uitgegeven dat je niet hebt.

delen

Ook interessant