sluiten

Investeren met een beperkt budget

terug naar alle artikelen

image

Een van de dingen die je kunt doen om rijkdom voor de toekomst op te bouwen of een bepaald niveau van financiële onafhankelijkheid te bereiken, is beleggen.

Is het een bijzaak?

Helaas is beleggen voor veel mensen een bijzaak. Het is een uitgave die pas wordt gedaan nadat alle andere uitgaven zijn gedaan. In dit soort situaties is de kans groot dat je, tegen de tijd dat je daadwerkelijk wil beleggen, geen geld meer over hebt.
 
In plaats van aan te nemen dat je niet genoeg geld hebt en beleggen aan het lot overlaat, kunt je de juiste stappen nemen om uiteindelijk beleggen aan je budget toe te voegen.

Prioriteiten stellen

Je eerste stap is om van beleggen een prioriteit te maken. In plaats van te besluiten dat je gaat beleggen nadat je hebt gezien wat er aan het einde van de maand nog over is, kunt je ervoor kiezen om eerder in de maand te beleggen.
 
Een manier om ervoor te zorgen dat beleggen een prioriteit is, is door te visualiseren wat je bijdragen op de lange termijn voor je kunnen betekenen. Als je eerder met pensioen wil gaan, moet je prioriteit geven aan beleggen en hiervoor geld opzij zetten.
 
Denk na over doelen die je hebt. Zet geld opzij op een beleggingsrekening voordat je geld toewijst aan zaken als ontspanning of kleding. Misschien is die beleggingsrekening bedoeld voor een aanbetaling voor het huis of om je te helpen sparen voor toekomstige reizen.
 
Misschien noem je de begrotingspost gewoon 'beleggen'. Maar hoe je het ook doet, maak er een aparte begrotingspost voor aan. Zo leer je jezelf de gewoonte aan om elke maand wat opzij te zetten.

Maak ruimte in je budget om te investeren

Op deze website leer je meer over welke opties je hebt als je eenmaal wil beginnen. Dus wanneer je besluit een budgetpost voor beleggen aan te maken, verandert het hele budget. Mogelijk moet je op andere gebieden bezuinigen.
 
Als je bijvoorbeeld €200 per maand uitgeeft aan boodschappen maar je wilt elke maand €150 extra investeren om  je vermogen te laten groeien, dan zul je bijvoorbeeld meer op zoek moeten gaan naar koopjes en afgeprijsde artikelen.
 

delen

Ook interessant