sluiten

Industrieel gebruik van propaan-2-ol

terug naar alle artikelen

image

Kennis van de toepassing en uitwerking van bepaalde chemicaliën kan zeer nuttig zijn in meerdere vakgebieden. Een voorbeeld hiervan is terug te vinden bij het gebruik van isopropylalcohol, ook wel aangeduid als propaan-2-ol, of makkelijker: 2-propanol.

Dit is een molecuul dat toegepast kan worden in de medische sector, maar ook in de schoonmaak van bijvoorbeeld brillenglazen en in veel zeer gespecialiseerde vakgebieden zoals voor het reinigen van silicium wafers, wat van belang is bij het produceren van computerchips. Maar ook heeft het toepassingen in de wetenschap, zoals in de laboratoria van biochemici, die het gebruiken om DNA te doen neerslaan in een vloeistof en om planten te conserveren. Naast de nuttige eigenschappen is de stof ook erg goedkoop.

Nuttige eigenschappen

Dat dit molecuul zo veel gebruikt wordt is niet voor niets. Het heeft bepaalde eigenschappen die zeer nuttige toepassingen hebben. Aangezien het een alcohol is, heeft het een erg laag kookpunt. Oftewel, de stof verdampt al snel. Dit is iets dat je uitstekend kan gebruiken voor het schoonmaken van dingen. Zo kan je dus bijvoorbeeld zonder al te veel problemen glazen schoonmaken, aangezien er dus geen sporen overblijven als je puur isopropyl alcohol gebruik. Ook handig voor deze toepassing is de eigenschap van de stof tot het oplossen van lagen vet of ander smeersel. Dus dit gaat dan om bijvoorbeeld resten lijm, of schimmel.

Desinfectie

Sinds de corona pandemie voor veel bedrijven een stuk interessanter is de mogelijkheid tot desinfectie met dit middel. De meeste flesjes desinfectiemiddel die je bent tegen gekomen zullen ongeveer 65 procent oplossing van propaan-2-ol hebben gehad. De rest van het mengsel bestaat dan vooral uit water, hoewel in plaats van propaan-2-ol ook ethanol gebruikt kan worden. Alcohol heeft namelijk als eigenschap dat het ervoor kan zorgen dat het membraan van bacteriën kan worden afgebroken en dat leidt ertoe dat de bacterie, maar dit kan ook met virussen of micro organismen, het niet overleeft.

Gevaren van de stof

Wanneer je voor je bedrijf isopropylalcohol kopen wil doe je dat niet zomaar, aangezien dit een stof is waar voorzichtig mee moet worden omgegaan. Zoals alle alcoholen is deze stof namelijk erg brandbaar. Daarom moet de stof weg worden gehouden van warmte of open vuur. Verder is het wel eens vastgelegd dat de distillatie van isopropanol boven magnesium ertoe leidt dat er bepaalde peroxiden ontstaan, dus een binding waarin twee zuurstofatomen voor komen die een enkele binding hebben tussen elkaar, welke erg explosief kunnen zijn.

Nog een gevaar is dat mensen de stof opdrinken. Hoewel er niet veel mensen zijn die dit zullen doen zijn er wel degelijk alcoholisten die als ze op een label 70% alcohol zien staan dit zullen willen drinken. Dit is echter levensgevaarlijk en kan leiden tot symptomen die variëren van duizeligheid tot overgeven tot een coma.
Ook kan de stof bij langdurige blootstelling giftig zijn doordat er effecten zijn die je zenuwstelsel aan kunnen tasten. Om die reden is het sinds begin dit jaar dan ook verboden met isopropanol inkt te tatoeëren in de EU.

delen

Ook interessant