sluiten

Hoe houd je de werk-privébalans als ZZP’er? Tips!

terug naar alle artikelen

image

Steeds meer mensen worden vandaag de dag ZZP’er, iets wat ook goed te begrijpen is. Banen en het werk liggen voor het oprapen en daarmee grijpen steeds meer mensen de kans om voor zichzelf te beginnen. Niet alleen meer als accountant is het mogelijk om als ZZP’er aan de slag te gaan, ook in andere banen zoals in de zorg en bouw is het mogelijk. Het verschil tussen ZZP’ers en ondernemers is vaak wel groot, dit komt alleen al door de reden en het motief waarmee ze ooit een bedrijf zijn begonnen.

Waar ondernemers de ambitie hebben om een groot bedrijf te gaan runnen, willen ZZP’ers vaak de vrijheid van het indelen van eigen tijd en plaats en zonder bemoeienis van anderen. Zij hebben vaak minder de ambitie om echt zeer groots te groeien. Wat beide wel delen is de dreiging van een snelle vervaging van de werk-privébalans. Geen 9-tot-5-mentaliteit meer maar juist altijd bereikbaar willen zijn voor klanten, dat is de verandering die bij veel ZZP’ers plaatsvindt. Om ervoor te zorgen dat dit in balans blijft, zijn hier een aantal goede en bruikbare tips verzameld. 

Nu even niet 

Met de komst van de mobiele telefonie zijn we altijd en overal bereikbaar. Iets wat handig kan zijn, maar ook soms nét even te veel van het goede. Het is dan ook goed om af en toe even niet bereikbaar te zijn, in ieder geval onbereikbaar voor werkgerelateerde zaken. Sluit daarom naast je privé-abonnement ook altijd even een zakelijk mobiel abonnement af. Het voordeel hiervan is niet alleen dat het voordeliger is én je het van de belasting kunt aftrekken, het is ook ideaal om vanaf het begin twee nummers te hanteren; één voor klanten en zakelijke relaties en een ander nummer voor privé. Alleen dan kun je soms écht even vrij nemen en vakantie vieren.  

De werkplek 

Hetzelfde als het scheiden van je werk- en privé door middel van telefonie, is het ook belangrijk om de werkplek te scheiden. Vanaf je bank of aan de keukentafel werken is even leuk, maar wanneer het de standaard wordt dan zul je bewust maar vooral onbewust die plek altijd associëren met werk. Probeer daarom hier consequent voor jezelf in te zijn en echt een werkplek te creëren die je aan het einde van de dag ook kunt afsluiten. Daarnaast is het aan te raden om één dag in de week even helemaal niet met werk bezig te zijn. Probeer deze dag echt even te blokken en andere, ontspannende dingen te doen. Misschien voelt het dan als een weggegooide dag, maar dat is zeker niet het geval. Zie het als tijd dat jij even moet opladen. Tijd wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je verder kunt, en daarna weer 100% kan geven. 

Kortom; je werk en privé in balans houden is altijd belangrijk maar als ZZP’er wellicht nog belangrijker. Waarschijnlijk is het aanbod aan klussen en werk groter dan wat je aankunt. De verleiding om dan altijd te werken is groot, maar trap hier niet in. Houd de balans en implementeer bovenstaande gewoonten. Alleen dan ga je het op de lange termijn volhouden.  
 

delen

Ook interessant