sluiten

Het begin van jouw carrière: hoe vlieg je uit de startblokken?

terug naar alle artikelen

image

Het einde van je studie komt in zicht en je bent nu druk aan het nadenken over hoe de toekomst eruit gaat zien? Heb je besloten om je opgedane kennis in de praktijk te brengen? Dan ben jij klaar voor de start van je carrière. Geen zorgen! Wij gaan je helpen om de eerste stappen te zetten in jouw loopbaan. Dit artikel geeft je handige tips om je carrière een vliegende start te geven.

Kies een relevante (bij)baan

Het vinden van een eerste baan is voor veel mensen een lastige opgave. Niemand vindt het leuk om ergens als ‘starter’ binnen te stappen, maar toch is het nodig. Het aantonen van de gevraagde ervaring is lastig als je nog niet de kans hebt gekregen om deze ergens op te doen. Daarom is het belangrijk om al tijdens je studie te starten om ergens relevante ervaring op te doen. 

Doe dit in het laatste jaar van je opleiding. Dit omdat de eerste jaren van je studie belangrijk zijn om jezelf te ontwikkelen en theoretische kennis op te doen. In deze periode is het belangrijk om te zoeken naar jouw sterktes en zwaktes. Als je deze goed in beeld hebt, is het goed om na te gaan welke bedrijven en functies hier goed bij passen en of deze aansluiten op jouw studie en interesses. Ook al is de lijst met opties nu nog lang, meld je bij zo veel mogelijk bedrijven aan voor jouw eindstage. Dit biedt namelijk een mooie en natuurlijke weg om een bedrijf binnen te rollen. 

Tijd voor je sollicitatie

Gaat je zoektocht tot nu toe succesvol en ben je uitgenodigd op sollicitatie bij een bedrijf? Dan klinkt het misschien als voor de hand liggend; maar een goede voorbereiding is onwijs belangrijk. Vooral bij populaire traineeships of andere startersfuncties zijn er vaak veel aanmeldingen. Jij als echte ambitieuze carrièretijger wilt natuurlijk opvallen, maar hoe doe je dat? Hieronder een paar tips voor een goede voorbereiding:

  • Bedenk goed wat jij wilt van het bedrijf waar je solliciteert. Denk hierbij aan je salarisindicatie en secundaire arbeidsvoorwaarde. Lees je goed in en wees geïnformeerd over het bedrijf en de functie.
  • Veel bedrijven maken tegenwoordig gebruik van online assessments, zoals LTP assesment of de Assessio test, om jouw skills en inzicht te toetsen. Zo wordt er verbaal, numeriek en abstract getoetst. Ga dus bijvoorbeeld aan de slag met LTP oefenen. Gelukkig zijn er online oefen modules beschikbaar die jou hier op voorbereiden.
  • Zorg voor een goede eerste indruk. Je kunt immers nooit voor de tweede keer een eerste indruk maken. Pas je kleding aan op de bedrijfscultuur en kom goed verzorgd voor de dag. Liever een keer te veel in de spiegel kijken dan te weinig.
  • Denk goed na over mogelijke vragen die je voorgeschoteld kunt krijgen en zorg dat je alle basisinformatie goed op een rijtje hebt. Wat zijn je sterktes en zwaktes? Wat maakt jou uniek? Wat voeg jij toe aan het bedrijf? 

Vliegend uit de startblokken

Gefeliciteerd! Je hebt jouw sollicitatieprocedure goed afgerond en je gaat starten bij je eerste baan. Je instelling en werkhouding zijn nu van groot belang wanneer je wil doorgroeien. Een juiste werkhouding betekent dat je laat zien dat je bereid bent om je armen flink uit de mouwen te steken. Stel jezelf leergierig op en laat doorzettingsvermogen zien. Als je bij je werkgever hebt aangetoond dat je een waardevolle aanwinst bent, biedt dat waarschijnlijk doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Liggen de kansen voor jou niet binnen dit bedrijf? Zet dan je netwerk skills in en kom in contact met de juiste recruiters. 

De wereld ligt aan je voeten en de arbeidsmarkt werkt op dit moment in jouw voordeel. Zorg dus dat je weet wat jij kunt bieden, maar ook dat je best wel eisen mag stellen tijdens de start van jouw carrière. Wij wensen je in ieder geval heel veel succes bij deze aftrap van jouw carrière.

delen

Ook interessant