sluiten

Focus als basis voor groei

terug naar alle artikelen

image

Als ondernemer heb je te maken met een veelheid aan taken en verantwoordelijkheden. Daarbij moet je voortdurend keuzes maken en beslissingen nemen. Hoe zorg je er nou voor dat je jouw waardevolle tijd niet verliest aan de waan van de dag?

Focus op je core business

Het klinkt logisch maar in de praktijk is focussen op de core business voor veel ondernemers een flinke uitdaging. Een goed product en voldoende klanten zijn essentieel om te kunnen groeien maar zaken als huisvesting, personeel en andere infrastructurele zaken zijn ook noodzakelijk en kosten veel tijd. Probeer daarom zo snel mogelijk verantwoordelijkheden te delegeren, of neem een office manager aan die jou taken uit handen kan nemen. Zo houd je tijd over om te wijden aan de essentiële processen.

Stel doelstellingen

Ondernemers hebben vaak een duidelijk beeld in hun hoofd waar ze naar toe willen. Toch kan het helpen om heldere doelstellingen te formuleren gekoppeld aan deadlines. Dit zorgt voor meer focus en helpt ook om de werknemers een richtpunt te geven en ze te betrekken bij de ambities van het bedrijf. Zorg voor concrete en haalbare doelstellingen, maar uiteraard wel met de nodige ambitie!

Ga slim met je geld om

Ondernemen gaat ook over resource management. Zeker in de startfase is het budget vaak beperkt. Zorg ervoor dat je voldoende financiën hebt om de core business te laten groeien. Randzaken als meubilair, machines, printers etc zijn wellicht per stuk niet duur in aanschaf maar nemen bij elkaar toch een flinke hap uit de cashflow. Zo kan je bedrijfsmiddelen vaak ook financieren en je kan zaken als een auto of een koffiemachine leasen. Dan houd je meer geld over voor het perfectioneren van je product en dit goed in de markt te zetten.

Houd je personeel tevreden

Ook in Brabant heb je als ondernemer te maken met een tekort aan personeel in veel sectoren. Zorg er dus voor dat jouw mensen tevreden zijn en een prettige werkplek hebben. Ook als je niet het salaris van een groot bedrijf kan betalen zijn er voldoende manieren om de werksituatie aantrekkelijk te maken. Denk aan flexibele tijden, thuiswerk, team uitjes of een leuk extraatje als de bedrijfsdoelstellingen gehaald worden. Een prettige sfeer is voor veel mensen een basisvoorwaarde en jij als ondernemer vormt daar onderdeel van.

Wees zichtbaar

Als je eenmaal een goed product, heldere doelstellingen waar je naar toe wilt en een gemotiveerd team hebt staan, zorg dan ook dat de markt dit weet. De basis is: bereik je doelgroep! Dit betekent dat je helder moet hebben wie jouw potentiële klanten zijn, waar je ze kan vinden en hoe je ze het beste kan benaderen. Vervolgens is het een kwestie van zichtbaarheid creëren bij de doelgroep en ze enthousiasmeren voor jouw product.

Kortom, voor een succesvolle onderneming is focus essentieel. Besteed je resources zorgvuldig en je zult zien dat dit zorgt voor meer ruimte om te groeien! 

 

 

 

delen

Ook interessant