sluiten

Enkele tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst

terug naar alle artikelen

image

Wordt er door jou personeel gezocht? Tegenwoordig zijn deze droomkandidaten echt niet een-twee-drie gevonden. De zeer krappe markt zorgt dat het steeds lastiger wordt om een geschikt personeelslid te vinden. Waar te beginnen, zul je jezelf afvragen. Wat te denken van een hele goede vacaturetekst? 

Structuur

Een van de belangrijkste dingen waar een tekst aan moet voldoen is leesbaarheid en structuur. Wanneer jouw tekst geen witregels bevat, vol gekke woorden staat en er veel gebruik is gemaakt van tierelantijntjes, haakt de lezer snel af. Dit is natuurlijk het laatste wat je wil. Maar hoe houd je het kort en concreet, terwijl alles over het bedrijf vol enthousiasme benoemd moet worden? Geef ten eerste duidelijk aan wat de functie inhoudt en wat er van de kandidaat wordt verwacht. Draai er niet te veel omheen en wissel korte zinnen af met wat langere zinnen om meer structuur in je tekst te krijgen. 

Een fijne sfeer en aantrekkelijke USP’s

Sfeer is belangrijk voor iedereen: niet alleen thuis, maar ook op kantoor. De lezer van jouw vacaturetekst is hier natuurlijk heel erg benieuwd naar. Hiermee kun jij jezelf dan ook onderscheiden. Daarom is het goed om de typische sfeer een aantal keer te laten vallen. Vertel bijvoorbeeld over de wekelijkse vrijdagmiddagborrel, de maandelijkse uitjes of de gezellige lunches samen. Ook is het goed om collega’s ‘aan het woord te laten’. Zo vertel jij het niet alleen over jezelf, maar bekrachtigen zij hoe goed de sfeer is.

Een andere manier om jouw bedrijf te onderscheiden van andere bedrijven, is het benoemen van de USP’s. Laat weten wat de waardes zijn van je bedrijf, dit kan je bijvoorbeeld doen aan de hand van een aantal korte voorbeelden. Speel in op actualiteiten zoals het feit dat jullie er alles aan doen om discriminatie op de werkvloer te voorkomen.

Kies de beste functienaam

Wanneer je op zoek bent naar jouw droomkandidaat, onderzoek dan eerst wat de meest gezochte functienaam is voor het soort personeel dat je zoekt. Zo weet je zeker dat jouw vacature gevonden gaat worden. Op vage namen als ‘verloningskoning’, ‘webtovenaar’ of ‘social media rockstar’ zal niet snel gezocht worden. Wil je dat jouw droomkandidaat terechtkomt bij jouw vacaturetekst? Een goed gekozen functienaam maakt het verschil.

Heb je de sfeer en je USP’s duidelijk benoemd, een duidelijke structuur in je tekst gemaakt en gekozen voor een duidelijke functienaam? Dan is jouw vacaturetekst gegarandeerd opgevallen bij jouw droomkandidaten. Wie weet heb je binnen de kortste keren een nieuwe topper in dienst! 

delen

Ook interessant