sluiten

De wondere wereld van metaalbewerking (in Noord-Brabant)

terug naar alle artikelen

image

Met metaal kan je alle kanten op. De term metaalbewerking omvat een grote verscheidenheid. Om een paar voorbeelden te noemen: grote schepen en bruggen kunnen onder metaalbewerking vallen. Maar ook iets kleins zoals sieraden. Voor sommige mensen is metaalbewerking een hobby. Zelf lekker prutsen op een zolderkamertje en mooi creaties maken. Voor anderen is het een industrie waarin ze hun geld verdienen. En in Noord-Brabant zijn veel bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in allerlei vormen van metaalbewerking.

Een stukje historie

Lang voordat er überhaupt sprake was van de provincie Noord-Brabant werd al een begin gemaakt met metaalbewerking. In de bronstijd, 3000 tot 800 voor Christus, werden diverse ertsen uitgesmolten. In die tijd woonden er al wel mensen in Noord-Brabant en werden ook hier de eerste stappen op het gebied van het bewerken van metaal gezet. De inwoners van destijds waren boeren die in kleine nederzettingen woonden. Met de metaalbewerking van die tijd konden de boeren gereedschappen creëren, zoals een hamer.

Tegenwoordig gebeurt metaalbewerking op een iets andere manier. Grofweg zijn er drie manieren waarop metaalbewerking wordt gedaan:

  • Verspanen is een van de manieren. Dit gebeurt door met een stuk gereedschap delen van een stuk weg te nemen. Hierdoor ontstaan er spanen. De massa van het metaal wordt kleiner, waardoor de gewenste vorm gezocht en gevonden kan worden. Voorbeelden van verspanen zijn vijlen, boren en zagen.
  • Dan heb je nog de niet-verspanende techniek. Hierbij wordt materiaal vervormd zonder dat er stukken verwijderd worden. Bij niet-verspanende techniek kan je denken aan walsen, lassen en smeden.
  • Tot slot zijn er de verbindingsprocessen. Daar vallen onder meer lassen, solderen en plateren onder.

Metaalbewerking van nu in Noord-Brabant

Als je op zoek bent naar een bedrijf dat je bij metaalbewerking kunt helpen, is Noord-Brabant een prima provincie voor je. Verspreid door de provincie zijn vele bedrijven gevestigd. De meeste van deze bedrijven zijn gespecialiseerd in meerdere vormen van metaalbewerking. Dan kan je denken aan het lassen van aluminium, het bewerken van rvs of framebouw. Dit is slechts een kleine greep uit de verschillende soorten metaalbewerking.

De toekomst voor de metaalsector ziet er behoorlijk rooskleurig uit. Na lange onderhandelingen is er een akkoord gesloten over een verbeterde cao, met onder meer een loonsverhoging. En in de vraag naar meer vakmensen wordt er meer aandacht aan metaalbewerking geschonken. Niet alleen op scholen, maar ook in bijvoorbeeld gevangenissen, in de hoop dat gevangenen bij hun terugkeer in de maatschappij voor de metaalsector kiezen. Ook langdurig werklozen krijgen de kans om een opleiding voor metaalbewerker te volgen. Zo lijkt de lange traditie van metaalbewerking in Noord-Brabant te zijn veiliggesteld.

delen

Ook interessant