sluiten

Bedrijfskleding: dit zijn de mogelijkheden

terug naar alle artikelen

image

Voor flink wat beroepen is goede werkkleding nodig. Dit is zelfs een vereiste, omdat het wettelijk verplicht is. Dat is maar goed ook, omdat je niet wilt dat je personeel tijdens het werk gevaar loopt. Helemaal te voorkomen is het niet, maar de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen moet je niet laten liggen. Daar hoort goede werkkleding bij. Nu is iedere branche anders, en daarmee ook de werkkleding. In dit artikel ontdek je wat de mogelijkheden voor de diverse branches zijn.

Lassen

Goede laskleding is van groot belang. De kleding bieden de huid en het lichaam bescherming tegen lasspatten, gesmolten metaal, vonken en hitte. Het is verplicht om lassers beschermende kleding te laten dragen. De kleding is zo ontworpen dat er geen belemmering is tijdens de werkzaamheden. En de kwaliteit moet uiteraard goed zijn. Flink wat lassers werken in katoenen kleding. Als er een vonkje op de kleding komt, heb je meteen spijt van die keuze.

Vlamvertragende kleding

Als medewerkers in contact kunnen komen met hitte of vlammen is vlamvertragende kleding een verplichting. Met deze kleding krijgt de medewerker de kans om zich in veiligheid te brengen. Zonder vlamvertragende kleding kan het al te laat zijn. Verkeerde kleding zorgt namelijk voor gevaarlijke situaties. De stof kan aan de huid vast branden. Ook kunnen metalen voorwerpen opwarmen en brandwonden veroorzaken. Onthoud dat goede bedrijfskleding niet vanachter een bureau wordt uitgekozen. In het ideale geval komt een gespecialiseerd bureau op de werkvloer de werkzaamheden bekijken. Zo kan de beste kleding worden uitgekozen.

Bescherming van de voeten

Bescherming houdt natuurlijk niet op bij kleding. Goede werkschoenen zijn minstens zo belangrijk. Als je met zware spullen werkt en er valt iets op je voet, ben je de sigaar. Werkschoenen combineren comfort met veiligheid. Het comfort is nodig, omdat je ze hele dagen draagt. En dat ze veilig moeten zijn, spreekt voor zich. Het aanbod werkschoenen is zeer uitgebreid. Je komt verschillende normeringen tegen, onder meer met en zonder bescherming van de tenen. Laat je goed adviseren door een specialist voor de beste werkschoenen voor jouw bedrijf.

Bescherming van het hoofd

Zie je bij productiebedrijven een rond blauw bord met daarop een in het wit afgebeelde helm, dan weet je dat er verplicht hoofdbescherming moet worden gedragen. In situaties waarbij voorwerpen op het hoofd kunnen vallen of werknemers door een valpartij gewond kunnen raken aan het hoofd, moet een helm worden gedragen.

Er zijn veel soorten hoofdbescherming te krijgen. Behalve tegen schade als gevolg van stoten kun je ook denken aan hitte, vuur en uv-straling. Voor de diverse branches zijn er standaard helmen te koop. Daarnaast kun je voor maatwerk gaan. Dit kost misschien wat meer, maar verzekert je medewerkers wel van de optimale bescherming.

delen

Ook interessant