sluiten

Alles wat je moet weten over het verzekeren van je bedrijfsauto

terug naar alle artikelen

image

Overweeg je een bedrijfsauto te kopen? Dan moet je deze – net als een personenauto – verzekeren voordat je ermee de weg op mag. Als je nog niet eerder een bedrijfsauto verzekerd hebt, weet je mogelijk niet precies hoe je dit aanpakt. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuzes maakt, bieden wij jou de helpende hand. Hier vertellen we je namelijk alles wat je moet weten over het verzekeren van je bedrijfsauto.

Kies niet direct voor een zakelijke autoverzekering

Wie een auto koopt en deze voor zakelijk gebruik inzet, denkt vaak dat hier een zakelijke autoverzekering voor nodig is. Toch kun je een bedrijfsauto soms ook particulier verzekeren. Dit kan alleen als je het voertuig voor minder dan een x-aantal kilometer per jaar voor zakelijke doeleinden gebruikt. Het aantal kilometers kan per verzekeraar verschillen, maar vaak ligt het ergens in de buurt van de 25.000 kilometer.

Verwacht je minder te rijden? Kies dan voor een particuliere in plaats van een zakelijke autoverzekering. Je betaalt in dat geval een lagere premie. Dit komt doordat verzekeraars aannemen dat je met een zakelijke auto meer onderweg bent. De kans op schade is hierdoor groter dan bij een personenauto. Je kunt immers eerder bij een aanrijding betrokken raken als je veel onderweg bent. Vandaar dat de premie van een zakelijke autoverzekering vaak hoger uitvalt.

Wat zijn de mogelijkheden?

Wie een personenauto verzekert, kan uit drie verschillende verzekeringen kiezen. Wil je een bedrijfsauto verzekeren? Dan is dit eveneens het geval. Verzekeraars gebruiken namelijk dezelfde dekking voor personenauto’s als voor zakelijke auto’s. Dit betekent dat je uit drie dekkingen kunt kiezen: WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco. Iedere bedrijfsauto moet minimaal verzekerd zijn voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Hiermee ben je gedekt voor schade die je met het voertuig aanricht aan (spullen van) anderen.

Een WA-verzekering is de goedkoopste zakelijke autoverzekering, maar heeft ook de minste dekking. Wil je dat ook schade aan jouw auto verzekerd wordt? Dan is WA + Beperkt Casco een optie. In dat geval worden onder meer schade door diefstal, brand en storm vergoed. Als je wilt dat ook schade als gevolg van een aanrijding vergoed wordt, kies je voor WA + Volledig Casco. Omdat deze verzekering de meest uitgebreide dekking heeft, wordt hij ook wel een allrisk autoverzekering genoemd.

Aanvullend verzekeren

Voor sommige ondernemers gaan de hierboven genoemde zakelijke autoverzekeringen niet ver genoeg. Geldt dit ook voor jou? Overweeg dan om één of meerdere aanvullende verzekeringen af te sluiten. Voor jouw bedrijfsauto kun je onder meer een inzittendenverzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan bestuurder en inzittenden, evenals schade aan spullen in en op de auto. Je kunt je ook aanvullend verzekeren voor pechhulp. Je hebt baat bij deze aanvullende verzekering als jouw zakelijke auto met pech langs de weg komt te staan. Je bent dan immers verzekerd van hulp bij pech onderweg.

delen

Ook interessant