sluiten

5 tips voor ondernemers die het geluk willen vinden

terug naar alle artikelen

image

Het ondernemerschap gaat niet altijd over rozen. Iedereen heeft periodes waarin het zakelijk gezien even wat minder gaat. Daarnaast is zakelijk succes geen garantie op persoonlijk succes. Eenvoudig gesteld: het werk moet je wel plezier en voldoening geven. En daar wringt de schoen bij aardig wat ondernemers. Nu kun je zeggen dat het inherent is aan werken en ondernemen dat er periodes zijn waarin het minder leuk is. Dat is de makkelijkste oplossing. Of je kiest voor één van de tips uit dit artikel.

Business coach

Het geheim van veel ondernemers is een business coach. Een goede coach is onder meer een klankbord, sparringpartner, adviseur en vertrouwenspersoon. Je kunt op allerlei vlakken tips en adviezen krijgen. Daarbij wordt niet alleen naar het zakelijke gedeelte gekeken, maar ook naar je persoonlijke geluk.
Geluk in je privéleven slaat namelijk over op je werkgeluk en andersom. Omgekeerd is het ook zo dat een mindere fase in je privéleven gevolgen voor je werk gaat hebben. Vrijwel iedere ondernemer heeft een business coach. Het is de sleutel naar succes én geluk.

Verkoop de boel

Op het eerste gezicht misschien wat rigoureus, maar het is het overwegen zeker waard. Je bedrijf verkopen kan namelijk niet alleen financieel een hoop opleveren, het is ook de poort naar nieuw geluk. Als je iedere dag ongelukkig wordt van het ondernemerschap, is het de hoogste tijd voor iets anders.
Om het maximale uit de verkoop te halen, heb je een goede strategie nodig. En het maximale betekent niet alleen maar de hoogste opbrengst. Iets dat je hebt opgebouwd, heeft de nodige emotionele waarde. Dat wil je niet zomaar te grabbel gooien met een koper die veel betaalt maar nauwelijks interesse in je bedrijf heeft.

Zet het werk op plek twee

Voor een ondernemer is het bedrijf ontzettend belangrijk, maar niet het belangrijkste. Je bent er zelf namelijk ook nog. Misschien heb je een gezin dat je aandacht dubbel en dwars verdient. Of een partner die iedere avond op de bank zit te wachten tot je thuiskomt. Je privéleven mag niet vergeten worden.
Daarbij gaat het niet alleen om de liefde, maar ook om hobby’s en vrienden. Het is nodig om regelmatig je hoofd leeg te maken. Als je alleen nog maar werkt, waar werk je dan voor?

Doe eens iets geks

Iedere dag hetzelfde doen zorgt voor verveling. Bijvoorbeeld door altijd maar veilige keuzes te maken. Durf daarom eens een gok te wagen. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat je wat geld verliest. Daar kom je waarschijnlijk ook wel weer overheen. De spanning vergoedt veel, of eigenlijk alles.

Sta stil bij het moment

Als ondernemer ben je nooit klaar. Je kunt altijd vooruitgaan, verder met het huidige project of de volgende klant. Vergeet echter niet om ook te genieten. Na het afronden of binnenhalen van een belangrijke opdracht mag je hier best even bij stilstaan en een klein feestje vieren. Geluk in het ondernemen moet je immers koesteren.

delen

Ook interessant