sluiten

5 belangrijke basisregels bij het verlenen van EHBO

terug naar alle artikelen

image

Als er een medisch noodgeval plaatsvindt in je directe omgeving, is het belangrijk om te hulp te schieten. Je wilt immers ook dat anderen dat in een vergelijkbare situatie voor jou zouden doen. Maar eerste hulp verlenen is niet iets wat uit de losse pols moet gebeuren. Als je de cursus EHBO hebt gevolgd, weet je wat je moet doen, maar dat geldt helaas voor lang niet iedereen. Word jij geconfronteerd met een medische noodsituatie? Dan is het belangrijk dat je vijf belangrijke basisregels bij het verlenen van EHBO toepast. We beschrijven ze in dit artikel.

Gevaarlijke situatie identificeren

Wanneer je bij het slachtoffer aankomt na het ontstaan van de medische noodsituatie, is het belangrijk dat je goed op let of er eventueel nog steeds sprake is van een gevaarlijke situatie. Dat kan immers het geval zijn. In dat geval is dit een bedreiging voor jouw eigen veiligheid én die van het slachtoffer. Als EHBO’er kun je alleen hulp verlenen als je zelf geen ernstig gevaar loopt. Als je zelf letsel oploopt, kun je een ander ook niet meer helpen. Zorg ook voor de veiligheid van omstanders.

Probeer vast te stellen wat er gebeurd is

Voordat je het slachtoffer gaat behandelen, is het zinnig om te weten wat er precies gebeurd is. Pas dan kun je een slachtoffer eigenlijk gericht behandelen. Probeer daarom te achterhalen wat er gebeurd is. Lukt dat niet, probeer dan zelf zo goed als je kan te constateren wat er precies aan de hand is. Als het slachtoffer bij kennis is, kun je deze zelf bevragen om vast te stellen wat de situatie is. Je kunt ook getuigen bevragen om belangrijke informatie te weten te komen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

content-image content-image content-image

Het slachtoffer geruststellen en beschutten

Vervolgens richt je je tot het slachtoffer. Deze is mogelijk in paniek, of maakt zich op z’n minst flinke zorgen. Dat kan terecht zijn omdat er misschien sprake is van een ernstige situatie, maar ook dan is het aan jou als EHBO’er om het slachtoffer zo goed mogelijk gerust te stellen. Wat je ook moet doen, is zorgen dat het slachtoffer zo warm en comfortabel mogelijk is. Zorg daarom voor goede beschutting, maar verplaats het slachtoffer niet.

Hulpdiensten inschakelen

Is er sprake van ernstig letsel? Dan is het belangrijk om te beseffen dat je het niet alleen kunt. Schakel zo snel mogelijk hulpdiensten in als je dit ook maar enigszins nodig acht. Vraag eventueel een omstander om dit te doen. Is het nodig om zelf acute zorg te leveren in de vorm van bijvoorbeeld reanimatie? Schakel dan omstanders in om je te helpen. Delegeer taken om jou te ondersteunen bij jouw hulpverlening.

Voor het slachtoffer zorgen

Pas wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen, kun je eigenlijk pas de praktische vaardigheden gaan toepassen die je hebt geleerd tijdens je BHV- of EHBO-cursus. Je gaat nu echt de benodigde zorg verlenen om de ernst van de situatie zo veel mogelijk in de hand te houden. Tenzij er sprake is van een levensgevaarlijke situatie op de locatie in kwestie, is het niet de bedoeling dat je het slachtoffer hiervoor verplaatst.
Het is belangrijk dat deze basisregels in de hierboven aangehouden volgorde worden toegepast. Zo blijf je meester van de situatie en kun je bieden wat nodig is om het slachtoffer zo goed mogelijk door de noodsituatie heen te loodsen.

delen

Ook interessant