sluiten

3 tips om jouw kledingkast te minimaliseren

terug naar alle artikelen

image

De capsule garderobe is tegenwoordig razend populair. Jong en oud, man en vrouw, iedereen is bezig om te minimaliseren. Dat is goed nieuws, want een minimale garderobe biedt veel voordelen. Het is niet alleen beter voor het milieu om minder kleding te kopen, maar het maakt je ook nog eens creatiever bij het samenstellen van outfits en je voorkomt hiermee onnodige impulsaankopen. Zo bespaar je geld, draag je je steentje bij aan het milieu en voorkom je keuzestress in de vroege ochtend. Kortom: genoeg redenen om je kledingkast op te ruimen en te minimaliseren. Maar waar begin je? In dit artikel geven we enkele tips om je op weg te helpen.

1. Kwaliteit boven kwantiteit 

Ten eerste is het belangrijk om kritisch te kijken naar de aankopen die je doet. Kwaliteit hoort altijd boven kwantiteit te gaan. Kies daarom bij voorkeur voor winkels waar enkel kwaliteitsproducten worden verkocht. Een goed voorbeeld is Schulte Herenmode. Deze kledingstukken worden enkel van de beste materialen vervaardigd. Hierdoor blijven ze langer mooi en gaan ze dus ook veel langer mee dan een gemiddeld kledingstuk uit een confectiewinkel. Op die manier kun je eenvoudig geld besparen. Bovendien is er nu ook meer ruimte om dit soort investeringen te doen. Als je altijd de kwantiteit in je garderobe de boventoon liet voeren, dan was je heel veel geld kwijt om allerlei kledingstukken bij elkaar te sprokkelen. Nu je hebt besloten om niet meer dan een x-aantal kledingstukken te gebruiken, blijft er dus ook geld over om voor kwalitatievere kleding te kiezen. Bijkomend voordeel is dat zij meestal ook onder betere omstandigheden zijn geproduceerd, waardoor je nog eens extra je steentje aan het milieu kunt toevoegen. 

2. Ruim op 

Het minimaliseren van de kledingkast begint natuurlijk met opruimen. Want welke kledingstukken liggen er momenteel in de kast? De meeste mensen schrikken als ze alles uit hun kast verwijderen. Soms komen ze zelfs items tegen die nog nooit gedragen zijn of die na één keer dragen voor eeuwig in de kast gebleven zijn. Het is belangrijk om heel kritisch te zijn in de dingen die je houdt. Spreek met jezelf een aantal kledingstukken af dat je maximaal mag houden. De rest wordt verkocht, gaat weg of geef je weg aan vrienden of familie. Je zult merken dat minder keuzes direct al voor meer rust in je hoofd zorgen en er zelfs toe leiden dat je creatievere outfits weet samen te stellen. 

3. Wees niet bang om je eigen stijl te tonen 

Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kledingkast nog wel 'eigen' blijft? Je hier iets van jezelf in blijft zien en straks niet enkel alledaagse kleding draagt? Het is belangrijk om vooral te kijken naar welke kleuren, materialen en misschien zelfs wel merken bij jou passen. Misschien draag je bijvoorbeeld wel erg graag overhemden van Cavallaro Napoli. Geen goedkoop merk, maar door te minimaliseren blijft er vast ruimte in je budget over om hier enkele items van te kopen. Op die manier druk je direct jouw statement op de garderobe, zonder dat deze overvol hoeft te zijn. 

delen

Ook interessant