Events Word lid

sluiten

Ecocem draagt steentje bij aan terugdringen CO2-uitstoot

Fotografie: Else Loof

Tekst: Willem de Volder

terug naar alle artikelen

image

Ecocem is sinds lange tijd pionier en marktleider op het gebied van milieuvriendelijk cement op basis van gemalen hoogovenslakken, een restproduct uit de staalindustrie. Het bedrijf in Moerdijk levert daarmee een serieuze bijdrage aan het terugdringen van CO2-uitstoot.

Onlangs kreeg de Ierse moedermaatschappij van Ecocem vanuit een toonaangevend duurzaam investeringsfonds een kapitaalinjectie van 22,5 miljoen euro. Dat die financiële versterking het bedrijf ten deel viel, onderstreept de positie van de pionier en marktleider op het gebied van milieuvriendelijk cement op basis van gemalen hoogovenslakken. “Het stelt ons in staat om in de komende jaren nieuwe cementen met een zeer laag CO2-aandeel op de markt te brengen”, zegt Jeroen Langenberg. Hij is Commercial Director bij het bedrijf dat in Nederland jaarlijks duurzaam meer dan een half miljoen ton cement produceert.

Het is duidelijk dat de productie van dit CO2-arm product, een bindmiddel dat het traditionele cement vervangt, begint bij Ecocem. Langenberg weet dat er nog veel terrein valt te slechten. Immers de productie van cement veroorzaakt wereldwijd zeven procent van de totale CO2-uitstoot. “Het is een sector die wordt geconfronteerd met hoge investeringen en kosten. De nieuwe technologieën van Ecocem zullen wereldwijd de cementindustrie in staat stellen CO2-emissies snel en zonder hoge kosten te reduceren. Het aanbieden van cementen met een aanzienlijk lager klinkeraandeel ligt daaraan ten grondslag.”

"We richten ons nu op de ontwikkeling van nog meer duurzame producten"

Het totale Ecocem-concern is goed voor de productie van meer dan twee miljoen ton CO2-arm cement per jaar. Sinds de oprichting in 2000 is de CO2-besparing veertien miljoen ton cumulatief. De grondstof voor Ecocem, gegranuleerde staalslakken, zijn onder andere afkomstig van Tata Steel, de voormalige Hoogovens. En het cementachtig bindmiddel vindt zijn weg naar betonmortelcentrales en producenten van onder meer prefab wanden, putten en straatstenen. Zo’n 65 procent van het in Moerdijk geproduceerde bindmiddel blijft in Nederland. Het overige deel gaat onder andere naar België.

Langenberg heeft nog wat cijfers paraat. Bij de productie van één ton, duizend kilo, Portlandcement komt circa 850 kilo CO2 vrij. Door de staalslakken van Tata Steel te verwerken tot bindmiddel komt bij de verwerking van één ton zo’n 30 kilo CO2 vrij. Het ‘milieuvriendelijke CO2-sommetje’ van de vier productiefaciliteiten van Ecocem (Dublin, Marseille, Duinkerken en Moerdijk) waar 2,5 miljoen hoogovenslakken worden verwerkt, spreekt voor zich. Die verwerking gebeurt in een grote ‘kogelmolen’. In Moerdijk verlaten per dag zo’n tachtig tot honderd vrachtauto’s de productiefaciliteit elk met ongeveer dertig ton product. Bij Ecocem werken 35 mensen, de gehele internationale groep telt een kleine 200 medewerkers.

Overigens blijft het bij Ecocem niet bij het verwerken van hoogovenslakken. Het bedrijf profileert zich ook met eco2floor. Vanzelfsprekend is de basis voor de gietdekvloer gemalen gegranuleerd hoogovenslak. De kenmerken zijn duidelijk, snel verhardend en beloopbaar binnen 24 uur. “We richten ons nu op de ontwikkeling van nog meer duurzame producten”, geeft Langenberg aan dat Ecocem nog steeds nieuwe innovaties niet uit de weg gaat.

Tags

delen

Ook interessant

Juiste ledverlichting laat mens, dier en plant extra renderen
Hollandse aardbeien een-jaar-rond kweken? Koeien die zich prettiger voelen in de stal? Werknemers die minder vermoeid worden op hun werkplek? Ouderen die zich prettiger voelen in hun woonomgeving? Bij Ronald Gronsveld en zijn Rofianda-team zijn die uitdagingen in vertrouwde handen met hoogwaardige led-verlichting.
Capi Europe Made in Tilburg
Toen Toine van de Ven in 1997 begon met het maken van betonnen ornamenten, zat het gigantische bedrijfspand dat hij vorig jaar met Capi Europe in gebruik nam nog niet in de planning. Hij was er niet zo mee bezig.
Natuurlijk circulair! What else?
Is dit geen nieuwe, dan? Die vraag krijgen Juliette van der Lippe en haar broer Wim in ‘t Veen van Jetchair regelmatig als ze hun bureaustoelen afleveren. Nee dus!
SOP! de schoonste autowasstraat van Tilburg
Autowassen een vervelend klusje? Niet bij SOP! Autowas. De hypermoderne wasstraat is speciaal ingericht voor jouw gemak en houdt niet alleen je auto schoon – van binnen en van buiten – maar ook het milieu.