Events Word lid

sluiten

Coen van Rooij en zijn team laten alles waar leer op, aan of in zit leven

Fotografie: Laurens Janus

Tekst: Willem de Volder

terug naar alle artikelen

image

Leer leeft. Sterker nog, Coen van Rooij en zijn team laten oud leer dat is aangetast door de tand des tijds opnieuw leven. ”Een dankbaar materiaal”, zegt Coen, die interieurs van auto’s maar ook leer van meubilair en interieurs restaureert. En dat gebeurt in Waalwijk met liefde en gevoel voor het object én uiteraard voor het leer.

“Alles waar leer op of aan of in zit”, vat leerrestauratie-expert Coen zijn diensten samen. En dat reikt ver, van een exclusief interieur van een oldtimer tot plafondpanelen van een monumentaal pand waarin leer is verwerkt. Dat dat allemaal vanuit Waalwijk gebeurt, is op zich niet vreemd. Immers, Waalwijk en leer worden vaak in één adem genoemd. Denk aan de schoenindustrie en de vele, helaas verdwenen, looierijen.

We spreken Coen in de sfeervol ingerichte werkplaats. Daar wacht een interieur van een Land Rover om verfrist te worden. Maar ook een partij schoenen (‘fout in productie, verkeerde kleur’) staan klaar voor een behandeling door de specialisten van het team van Coen. “Particulieren en bedrijven weten ons goed te vinden. Maar we initiëren ook eigen projecten.” Daarmee verwijst hij naar een restauratieproject van onder meer een Porsche 911 waar een club van ondernemers, van een investeerder tot techneuten, zich op richt. “Dat project wordt geïnitieerd door Legendary Classics, een bedrijf dat klassiekers in- en verkoopt. Ook de eigenaar is één van de ondernemers in dit project. Legendary Classics verzorgt de marketing en de verkoop. Het project wordt eind oktober in Etten-Leur ontvouwd.” Daaraan werken behalve Coen onder andere monteur Jeroen Heynen (‘hij weet echt hoe een motor in elkaar zit’) en spuiter Jan Faasen samen.

Tijdens de rondgang door zijn werkplaats belicht Coen een aantal projecten, dat onder handen is. De veelzijdigheid is enorm. Wat langer stil staat hij bij het terug in oude staat brengen van 25 plafondpanelen van het stadhuis in Leiden. Met de uitgebreide uitleg over de aanpak van die panelen, komt wederom de passie voor leer boven drijven. “Een prachtig voorbeeld dat leer geen grenzen kent en op velerlei manieren zijn uitstraling eer aan doet.” De basis van een gedegen en professionele behandeling van leer schuilt in de 33 jaren ervaring, die hij heeft met de materie. “Met leer kun je zoveel, als je maar weet hoe”, zegt Coen, “in veel gevallen doen we ‘gewoon’ de fabrieksmethode opnieuw.” Kleurecht en kras- en slijtvast zijn kenmerken die als vanzelfsprekend zijn in combinatie met de opdrachten. “Soms vraagt het om in vier of vijf fasen een finish aan te brengen. Dat kan zijn in een auto-interieur maar ook op een leren designmeubel.”

Het is duidelijk dat leer zich prima laat restaureren door de vakkundige handen van Coen en zijn team. “We kennen leer door en door. Zien snel wat er scheelt en weten ook de juiste behandeling voor elke opdracht.” Niets teveel gezegd als je ziet hoe hij de aangepakte opdrachten weer hun karakter en uitstraling terug geeft. Vanzelfsprekend is het niet, maar als Coen zijn aanpak belicht, lijkt het daar wel op. Kwestie van heel veel jaren ervaring en hart voor leer in zijn vele gedaanten.

Tags

delen

Ook interessant

Covebo zorgt dat het werkt
Het gaat goed met de werkgelegenheid in Nederland. Dat heeft ook een keerzijde. Want terwijl het aantal banen groeit, zijn kandidaten steeds moeilijker te vinden. Dat kan een behoorlijke wissel trekken op groei en continuïteit, ook voor bedrijven in Brabant.
“Brabant moet bijblijven om zijn interessante vestigingsklimaat te behouden”
Andere tijden vragen om andere antwoorden. Als Noord-Brabant de motor wil blijven van de Nederlandse economie, dan zijn oplossingen nodig voor de problemen van nu.
Groeien met je bedrijf
Ben jij klaar om je bedrijf verder te professionaliseren? Met de praktische tips van financieel expert Marjan Heemskerk leer je alle kansen benutten op het gebied van financiën en bedrijfsvoering.
Aanpak Covebo Uitzendgroep vertaalt zich in motivatie en productiviteit
Covebo Uitzendgroep werkt vanuit het hart van de logistieke branche aan de bezetting op de werkvloer van productie- en logistieke bedrijven. Vanuit de vestiging in Tilburg voorzien Rober de Boer, Remco Donders en hun team zo’n zevenhonderd, voornamelijk, arbeidsmigranten van een werkplek in Midden-Brabant (Tilburg/Waalwijk).