sluiten

Hoe gaat het kopen van een bedrijf in zijn werk?

terug naar alle artikelen

image

Steeds meer mensen zoeken naar een bepaalde vrijheid en zelfstandigheid in hun werk, die ze in loondienst niet vinden. Zelf bepalen wat een onderneming doet, en op welke manier. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan. De meesten kiezen ervoor om klein te beginnen, als zzp’er. Maar wil je echt gelijk groots aan de slag? Dan kun je er ook voor kiezen een bestaande onderneming over te nemen. Dit is overigens ook een goede optie als je al ondernemer bent, maar uitbreiden wil. Hoe gaat het kopen van een bedrijf eigenlijk in zijn werk?

Bepalen welke bedrijf je wil gaan kopen

Het begint natuurlijk met een oriëntatie op welk type bedrijf je zou willen kopen. In plaats van in de wilde weg te gaan zoeken, helpt het om focus te hebben tijdens de zoektocht. Dit krijg je door een uitgebreid zoekprofiel op te stellen. Hierin bepaal je onder andere voor jezelf in welke sector of branche je iets zoekt, in elke regio, hoe groot het bedrijf zou moeten zijn qua aantal medewerkers of omzet en of je wil gaan voor een gehele of gedeeltelijke overname. Andre belangrijke vragen zijn onder anderen in welke levensfase het bedrijf zich zou bevinden, en op welke termijn je het bedrijf wil overnemen.

Potentiële kanshebbers vinden en beoordelen

Nu je weet wat je ongeveer zoekt, kun je ook daadwerkelijk starten met je zoektocht. Online platforms zoals Brookz zijn erg handig, maar informeer ook bij overnameadviseurs, advocaten, accountants en binnen je eigen netwerk. Een paar interessante bedrijven op het oog? Vraag dan een informatiememorandum op met daarin allerlei info over de producten of diensten, klanten, leveranciers en medewerkers en de markt en concurrenten.

Bepaal de waarde en prijs

Is er een bedrijf overgebleven waarmee je het kooptraject zou willen starten? De volgende stap is kijken hoeveel een bedrijf je waard zou zijn, en hoeveel je ervoor zou willen betalen. Bij MKB-bedrijven rekent men vaak met de vuistregel van vijf maak de brutowinst. Er spelen echter ook allerlei andere factoren een rol die de waarde bepalen. Denk hierbij aan de samenstelling van de omzet en de afhankelijkheid van de huidige eigenaar. Vervolgens ga je de waarde omzetten in een prijs. Hierin spelen ook nog eens mee hoe graag je het bedrijf wil kopen, welke financieringsmogelijkheden je hebt en of en welke concurrentie van andere kopers er is.

Due diligence uitvoeren

Voordat je de onderhandelingen gaat starten, wil je als koper graag een aantal zaken vaststellen. Het is daarom eigenlijk vaste prik om een due diligence uit te laten voeren. Hierin wordt onder andere bepaald of de informatie in het informatiememorandum correct is. En of je er goed aan doet het bedrijf te kopen. Het boekenonderzoek beoordeelt overigens niet alleen de financiële situatie. Er wordt ook gekeken of bijvoorbeeld de IT, de commerciële afdeling en fiscale en juridische staat voldoen aan de wet en alles goed geregeld is.

Starten met de onderhandelingen

Zijn er geen opvallende zaken bij de due diligence naar voren gekomen? Dan kun je beginnen met de onderhandelingen om tot een goede deal te komen. Het kan lastig zijn, maar wees niet te afhankelijk en emotioneel. Om te voorkomen dat je je laat meeslepen is het daarom goed vooraf je maximale prijs, doelstellingen en garanties en vrijwaringen vast te leggen. Kom je echt in een slechte positie of heb je er geen goed gevoel meer bij? Ben dan niet bang om de koop af te blazen.

Sluit de deal

Ben je een prijs en voorwaarden overeengekomen met de verkopende partij? Dan is het tijd voor de zogenaamde closing, de officiële overdracht bij een notaris. Na het ondertekenen van de koopovereenkomst met de koopsom, de betalingsvoorwaarden en alle andere afspraken en het passeren van de notariële akte van levering, ben je officieel eigenaar van het bedrijf.

Gefeliciteerd!

delen

Ook interessant