sluiten

Leerfinishmeester Coen van Rooij geeft leer een tweede leven

Schrijver: Esther Nagtegaal

Fotografie: Laurens Janus

terug naar alle artikelen

image

Leer is een geliefd materiaal. Niet alleen voor schoenen en tassen, ook voor meubels en auto-interieurs. Het is warm en natuurlijk, het kan tegen een stootje en het gaat lang mee. Misschien wel langer dan je denkt. Sta je op het punt je leren designmeubels weg te doen of de bekleding van je klassieke auto te vervangen? Wacht daar dan nog even mee. Coen van Rooij heeft namelijk een beter alternatief: restaureren.

Bijna altijd te redden

Dat het leer van een stoel- of autozitting er wat verweerd of gebarsten uitziet, betekent nog niet dat het afgeschreven is. Integendeel. Bijna altijd is het te redden. Leerfinishmeester Coen van Rooij weet hoe. Hij doet het al 30 jaar. Met uiterste precisie ontdoet hij het leer van oude toplagen, vervangt wat echt versleten is en bouwt dan de originele kleur weer van onder af aan op. Alle kleuren mengt hij zelf, nauwkeurig afgestemd op het origineel. Er bestaan namelijk geen standaardkleuren. Zelfs zwart is niet gewoon zwart. De nieuwe verf- en finishlaag bestaat uit wel vijf lagen. Het leer kan zo weer jaren mee. En dat is niet het enige voordeel.

Restauratie is waardebehoud

Leerrestauratie is niet alleen duurzaam en in veel gevallen goedkoper dan nieuw. Leerrestauratie zorgt er ook voor dat kostbare bezittingen hun waarde behouden. “Voor leren bekleding van klassieke auto’s geldt: hoe origineler, hoe beter”, zegt Coen. “Bij keuringen en concoursen wordt een auto ook daar op beoordeeld. Het scheelt aanmerkelijk in de taxatiewaarde als de originele bekleding behouden is gebleven. Daarom laten wij, als de klant dat wil, een fotoboek van het proces maken door een professionele fotograaf. Met een leren omslag natuurlijk. Keurmeesters geven er extra punten voor en de eigenaar heeft een mooi aandenken.”

'Voor klassieke auto-interieurs geldt: hoe origineler, hoe beter'

Finish met specifieke eigenschappen

Alles wat Coen van Rooij in zijn werkplaats in Waalwijk doet, is handwerk en vakmanschap. De finishes die hij gebruikt, maakt hij zelf. Zo kan hij ze de eigenschappen meegeven die nodig zijn voor specifieke toepassingen. Brandvertraging voor vliegtuigen, waterbestendigheid voor boten, slijtvastheid voor fauteuils. Dat Coen er een meester in is, is inmiddels wijd bekend. De enorme kennis van het product leer die hij in huis heeft, maakt hem bekend en geliefd bij bedrijven die hun leerverven en -finishes bij hem bestellen.

Creativiteit kwijt

Het zijn niet alleen auto-interieurs en meubels die hij onder handen neemt. Coen verwerkt en bewerkt alle producten waar leer op, aan of in zit. “Het maakt mij niet uit of ik op een jacht met marmer en gouden kranen werk of in de werkplaats aan het oude stoeltje van oma. Ik wil gewoon iets moois neerzetten. Iets waar de eigenaar blij van wordt.” Die passie zit zo diep dat hij regelmatig met iets nieuws komt. Zoals de Italiaanse damesschoenen en -laarzen die hij helemaal naar wens van de klant met de hand beschildert. Ideaal voor die speciale gelegenheid die vraagt om een paar matching schoenen bij de outfit. “In een Haags museum heb ik een paar sneakers beschilderd die passen bij de mantel die Jacoba van Beieren op een schilderij dat daar hangt aanheeft. Dat soort werk, daar kan ik al mijn creativiteit in kwijt.”

Tags

delen

Coen van Rooij

Schutweg 17
5145 NP Waalwijk
06-54954100

www.coenvanrooij.nl
Ook interessant