sluiten

Het veilige gevoel van altijd je verhaal kwijt kunnen

Schrijver: Esther Nagtegaal

terug naar alle artikelen

image

Iedereen verdient een eerlijke en veilige werkomgeving. Toch blijkt uit landelijke cijfers dat één op de zes medewerkers te maken krijgt met een vorm van ongewenst gedrag als pesten, agressie, (seksuele-) intimidatie of discriminatie. Dan is het goed als hij of zij terecht kan bij iemand die een luisterend oor biedt, niet oordeelt en kan helpen het probleem op te lossen. Zo’n partij is De Vertrouwenskamer.

Meldingen blijven anoniem
De Vertrouwenskamer bestaat uit een team van betrokken, LVV-gecertificeerde vertrouwenspersonen, waaronder Eveline en Inge. Ze zetten zich in voor het welzijn van medewerkers in bedrijven, organisaties en (sport-) verenigingen door medewerkers die ergens mee zitten op te vangen en te adviseren. “Ze durven vaak niet binnen de organisatie bij iemand aan te kloppen, bang voor de consequenties. In veel gevallen is het al voldoende als mensen hun verhaal kwijt kunnen”, vertelt Eveline. “We behandelen een melding dan ook altijd anoniem. We geven eerst advies hoe zij hun probleem op kunnen lossen en ondernemen pas actie als de melder het daarmee eens is.”

'Het bieden van een externe vertrouwenspersoon is steeds vaker een extra secundaire arbeidsvoorwaarde'

Ook voordelen voor werkgevers
Al is de sfeer nog zo goed, in ieder bedrijf gebeurt wel eens iets dat het veiligheidsgevoel van een medewerker kan beïnvloeden. “Daarom is het bieden van een externe vertrouwenspersoon tegenwoordig steeds vaker een extra secundaire arbeidsvoorwaarde”, zegt Inge. “ Het geeft werknemers de zekerheid dat ze altijd vrij zijn om hun verhaal kwijt te kunnen. Er zijn ook voordelen voor werkgevers. Denk aan minder ziekteverzuim, minder situaties die kunnen leiden tot schadevergoedingen en blijere, productievere werknemers. Voorkomen is natuurlijk het beste, daarom helpen we organisaties ook met het opstellen en uitrollen van beleid op het gebied van gewenste omgangsvormen. ” De Vertrouwenskamer biedt voor elke organisatie een pakket op maat.

Foto: Inge Nijenhuis en Eveline Voncken-Evertz

delen

De Vertrouwenskamer B.V.

Europaplein 1, gebouw 21
5684 ZC Best
085 - 004 32 24

devertrouwenskamer.nl/ Lees meer >
Ook interessant