sluiten

Een duurzame slaapkamer is een slimme keuze!

terug naar alle artikelen

image

Steeds meer mensen willen hun huis verduurzamen, maar denken niet meteen aan de slaapkamer. Toch is het goed mogelijk om deze ruimte duurzaam te maken. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Hier volgen enkele tips.

De boxspring 

Begin bij de boxspring, het hart van de slaapkamer. Een goede boxspring heeft een degelijk metalen frame en is gemaakt van materialen van A-kwaliteit, waardoor hij gemakkelijk 25 jaar meegaat. Dit maakt een boxspring een duurzame keuze. 

Ook andere slaapkamermeubels zoals een kledingkast, stoel en nachtkastje kunnen een lange levensduur hebben. Wil je ook aan het milieu denken? Kies dan bij voorkeur voor tweedehands meubels, waarmee je bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot en minder energieverspilling. 

Duurzame materialen 

Bij het inrichten van de slaapkamer zijn natuurlijke, duurzame items van riet, hout en glas een goede keuze. Voeg ook gerust een aantal planten toe zoals sanseveria, lavendel, aloë vera en jasmijn om de slaapkamer ‘groen’ te maken. Planten werken luchtzuiverend en zorgen voor extra zuurstof, waardoor je een betere nachtrust ervaart. 

Energie besparen 

Wanneer je de slaapkamer goed isoleert met bijvoorbeeld dubbel glas en spouwmuur- of dakisolatie, is het klimaat zowel in de zomer als in de winter aangenaam. Je bespaart hierdoor flink wat energie, omdat de airconditioning minder vaak aan hoeft en de verwarming ook lager kan. Beter is overigens om de verwarming helemaal uit te zetten. Mocht je het toch fijn vinden om in de winter de radiatorknop wat naar de plus te draaien, zet hem dan niet hoger dan 18/19 graden. Bij een te warme slaapkamer val je moeilijker in slaap (je lichaam maakt minder melatonine aan) en slaap je ook minder lekker door. Als alternatief voor de verwarming kan een extra deken of plaid ook uitkomst bieden.  

Bespaar daarbij energie door het gebruik van LED-verlichting en haal de opladers van elektronische apparaten uit het stopcontact wanneer je deze niet gebruikt. 

Duurzame stoffen

Met het juiste beddengoed kun je jouw slaapkamer duurzaam maken. Denk hierbij aan beddengoed van biologisch katoen of bamboe. Vermijd 'gewoon' katoen vanwege het hoge water- en pesticidenverbruik. 

Een andere duurzame keuze is om jouw boxspring te laten bekleden met een meubelstof van gerecycled plastic. Kies bijvoorbeeld voor een boxspring met de gerecyclede stoffen van Woven Bottles. Deze productie verbruikt tot 86% minder water, 70% minder energie en resulteert in een 76% lagere CO2-uitstoot dan normale stoffen. 

Door deze praktische tips kun je jouw slaapkamer omtoveren tot een duurzame oase van rust. Een duurzame slaapkamer biedt niet alleen een comfortabele en gezonde plek om te slapen, maar draagt ook bij aan het behoud van onze planeet. Laten we samen streven naar een duurzame toekomst! 

 

Tags

delen

Hml Bedding

van Leeuwenhoekweg 9
5482TK Schijndel
073-5470120

www.hmlbedding.nl/ Lees meer >
Ook interessant