sluiten

“De oplossing komt meestal onverwacht”

Fotografie: Geeke van Dijck

Schrijver: Stefan Korthout

terug naar alle artikelen

image

Word je geboren in een familie van bouwaannemers, dan is het logisch dat opa en vader jouw voorbeeld zijn. En dat dat dus ook is wat jij wilt: bouwen, ondernemen. Met die mentaliteit nam Nick van Vianen vol bouwlust in 2012 het familiebedrijf Bodavi over. Nick is een aanpakker, dus zijn onderneming groeide als kool. Net als zijn personeelsbestand. De bouwondernemer ontdekte dat hij stilaan meer op een manager begon te lijken. Lang verhaal kort: Nick kwam zichzelf tegen. Hij twijfelde er zelfs sterk aan of zijn toekomst lag binnen het Hedelse bouwbedrijf. Totdat zijn broer z’n baan in de scheepsconstructie opzegde om mee te doen. Toen werd het pas echt leuk.

Bodavi

“Bouwbedrijf Bodavi is opgericht door mijn opa als Bouwbedrijf Damie van Vianen. Vandaar de naam. Dat is meer dan zestig jaar geleden. Precies weten we het niet, want zo ging dat in die tijd. Op een sigarendoosje werden aantekeningen gemaakt en dan begon de bouwklus. Mijn vader nam het bedrijf van opa over in de jaren ’70. Ons pa ken ik als een harde werker met een gesloten karakter en de opvatting ‘de baas is de baas’. Ik deed het net wat anders, want als nieuwe eigenaar wilde ik natuurlijk laten zien dat ik het zeker zo goed kon. Dat lukte; in 2020 had Bodavi 45 mensen in dienst.”

Niet de beste versie

“Maar toch, ik was niet de beste versie van mezelf. Buiten hadden onze projectmanagers het in de hand. Binnen was ik enkel problemen aan het oplossen en werd ik steeds introverter. Op een avond in 2020 vertelde ik mijn jongere broer David, die projectmanager was in de jachtbouw, dat ik overwoog te stoppen. David is veel analytischer en let veel meer op details en kostenstructuren. Hij zag hoe we dit proces konden vlottrekken, zegde zijn baan op en werd mijn compagnon. In het begin was het wel wennen, werken met je ‘kleine broertje’. Maar wat er werkelijk gebeurde, was dat ik mijn teamgenoot had gevonden. We blijken elkaar enorm aan te vullen en delen de bedrijfsvisie. Eigenlijk zou iedere ondernemer iemand als David naast zich moeten hebben.”

“Elke maand ga ik even zitten om na te denken of ik nog goed bezig ben”

Team

“Ons team bestaat nu uit een kleine 20 toppers. We krijgen energie van elkaar. Bodavi is actief in een straal van honderd kilometer rond Hedel. Ik daag mezelf uit om elk project efficiënt, goed en duurzaam uit te voeren. Alleen al het bouwen volgens de duurzaamheidseisen van vandaag vergt speciale kennis en kent andere oplossingen dan vroeger. Geen enkel type bouwproject sluiten we uit, maar onze uitblinkers zijn seriematige woningbouw en bedrijfsgebouwen. Complexiteit is geen probleem, want we hebben de bouwkundige kennis van a tot z in huis. Zo zijn we niet bang van moeilijk bereikbare locaties, zoals onlangs bij de realisatie van een nieuwbouwcomplex mét kelderverdieping tussen twee monumentale panden in.” 

Technisch vraagstuk

“Omdat ik diep vanbinnen een einzelgänger ben, blijf ik vaak lang kauwen op een technisch vraagstuk. De oplossing komt meestal onverwacht. Thuis bij mijn gezin, tijdens het creëren met Lego, of als ik werk aan mijn Volkswagen Kever. Ook met astronomie verzet ik mijn gedachten. Ik voel me nederig en dankbaar als ik met mijn sterrenkijker naar het heelal tuur. Tegenwoordig ben ik veel bewuster van wat er echt toe doet in het leven. Zo ga ik elke maand even zitten om na te denken of ik nog goed bezig ben. Dit bewustzijn probeer ik ook mijn kinderen mee te geven. Niet omdat ze moeten doen zoals ik, maar zodat ze hun eigen keuzes kunnen maken.”

Tags

delen

Bouwbedrijf Bodavi BV

Ammerzodenseweg 27
5321 GA Hedel
073-5991541

www.bodavi.nl Lees meer >
Ook interessant