Schrijver: Esther Nagtegaal
terug naar alle artikelen
Wie ruitschade heeft, of dat nou zakelijk of privé is, hoeft maar één naam te onthouden; De Glascentrale. Het bedrijf van Henri Thebes en Arno Spierings staat al sinds jaar en dag bekend als dé schadehersteller in Brabant, van Zaltbommel tot Prinsenbeek. Natuurlijk kunnen klanten ook bij hen terecht voor een stukje glas voor hun nieuwbouw of voor projecten zoals een kast, een schilderijlijst of een binnendeur. De Glascentrale rekent ook steeds meer zzp’ers tot zijn klanten. Een gemiddelde werkdag was dan ook een drukte van jewelste aan de Tilburgse Veldhovenring. Reden om uit te kijken naar een nieuwe locatie. Begin januari van dit jaar verhuisde het bedrijf naar industrieterrein Loven.
Meer ruimte, betere bereikbaarheid
Sinds 1990 was De Glascentrale gevestigd aan de Veldhovenring. Terwijl het bedrijf groeide, groeide het pand mee. Dat kon toen nog door de aangrenzende panden op te kopen. Daar was wel een grens aan en die werd vorig jaar bereikt. “Vooral het laden en lossen bleef een probleem”, vertelt Arno Spierings. “Toeleveranciers moesten hun vrachtwagens op straat parkeren. Onhandig voor hen en ook voor ons, want zo blokkeerden ze de uitgang voor onze eigen wagens.” Tijd dus voor meer ruimte en vooral een betere bereikbaarheid. Vanwege de centrale ligging ging Arno’s voorkeur uit naar bedrijventerrein Loven. “We werken veel in de regio’s Den Bosch en Breda. Van hieruit zitten we zo op de uitvalswegen daar naartoe”, legt hij uit. Andersom werkt het ook: “Toeleveranciers zetten nu met vrachtwagen en kraan loodzware pakketten meteen op hun plek. Veel efficiënter en veel veiliger.”
Letselbeperkend glas
Over veiligheid kan De Glascentrale meepraten. Het juiste glas speelt namelijk vaker een rol dan je in eerste instantie denkt. Zo is er letselbeperkend glas; glas dat niet in levensgevaarlijke punten breekt als het stuk gaat. Dit soort glas is bij scholen en kinderdagverblijven al verplicht en wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld douchedeuren. Vanwege aangescherpte veiligheidsnormen komt het regelmatig voor dat Arno en zijn medewerkers een ‘gewone’ glasplaat bij schade moeten vervangen door dit type glas.
'Het juiste glas speelt vaker een rol bij veiligheid dan je in eerste instantie denkt'
Inbrekers weren
Maar er is meer: beloopbaar glas, voor vloeren, zoals De Glascentrale er een legde bij het Textielmuseum in Tilburg. Dat moet vanzelfsprekend stevig genoeg zijn om het gewicht van mensen te kunnen dragen. Dan zijn er nog de soorten veiligheidsglas die vooral bij ondernemers populair zijn. Denk aan inbraakvertragend glas, een type waar steeds vaker vraag naar is. “In de winkelstraten zijn panden inmiddels zo goed beveiligd dat er weinig meer te halen valt. Inbrekers verleggen daarom hun werkterrein. Het is dus zaak voor bedrijven om het hen zo moeilijk mogelijk te maken. Ik zou graag willen zeggen dat het inbraakwerend is,” zegt Arno Spierings, “maar alles is kapot te krijgen. Met dit type glas duurt het alleen een stuk langer voordat ze binnen zijn.” Hetzelfde geldt voor kogelwerend glas dat vaak wordt toegepast bij tankstations. In een heel andere hoek van het veiligheidsspectrum zit ten slotte het akoestisch glas, dat geluid dempt, en het loodglas dat röntgenstralen tegenhoudt. Bij De Glascentrale allemaal te verkrijgen.
Aansprakelijkheid
Tot slot nog een tip van Arno voor iedereen die toe is aan nieuw glas in huis of bedrijfspand: “Denk aan je aansprakelijkheid. De normen en eisen voor glas, zowel binnen als buiten, worden steeds strenger. Stel je voor dat iemand in jouw pand een verwonding oploopt, dan zou je daar zomaar aansprakelijk voor kunnen zijn.” Gelukkig heeft De Glascentrale een heel team aan specialisten klaarstaan die precies weten welk type glas voor welke situatie het beste is.
Bekijk hieronder het interview met Arno, opgenomen in de studio van SoMMedia