sluiten

De fijnste plek waar je niet wilt zijn

Fotografie: Else Loof

Schrijver: Esther Nagtegaal

terug naar alle artikelen

image

Als je kind iets overkomt, wil je er als ouders zo dicht mogelijk bij in de buurt zijn. Vooral als het een behandeling krijgt in een ziekenhuis of revalidatiecentrum ver van je woonplaats en op en neer reizen gewoonweg geen optie is. Die mogelijkheid biedt het Ronald McDonaldhuis. Er zijn er 11 door heel Nederland. Ook Tilburg heeft er een. Het draait volledig op donaties en sponsoring. En die zijn nog steeds heel erg nodig.

Een aangename omgeving

Manager Willeke van Seeters vertelt: “Een gast van ons huis noemde het ooit ‘de fijnste plek waar je niet wilt zijn’. Die zin vat perfect samen wat we hier met zijn allen willen bieden: een warme, ondersteunende omgeving voor families die de moeilijkste tijden doormaken. Een plek waar we het voor hen zo aangenaam mogelijk willen maken. Want het zal je kind maar zijn.”

Nieuwe locatie

Ronald McDonaldhuis Middenwest-Brabant moest plaatsmaken voor de nieuwbouw van het ziekenhuis. Het huis heeft een nieuwe plek naast de hoofdingang van het ziekenhuis gekregen. Deze tijdelijke unit mag 10 jaar blijven staan. De nieuwe locatie heeft veel voordelen. Willeke: “We zijn nu veel zichtbaarder. Dat zorgt ervoor dat het huis en het goede werk dat we hier doen meer bekendheid krijgt. En de levendigheid bij de entree van het ziekenhuis verbindt de gasten met het dagelijks leven. Hoe gek dat ook klinkt: het geeft ze troost en houvast.”

Comfort en rust in moeilijke tijden

Het nieuwe Ronald McDonaldhuis heeft vijf ruime gastenkamers, ieder met een eigen zit- en slaapgedeelte. Die ruime opzet biedt de gasten, die er soms wel drie tot vijf maanden verblijven, de nodige rust en privacy in de zware tijd die ze doormaken. Het huis beschikt ook over een gezamenlijke woonkamer en keuken. Daar kunnen families elkaar ontmoeten en ervaringen met elkaar delen. Heel belangrijk volgens Willeke, want: “Hoe goed we onze gasten ook leren kennen, alleen de mensen die hetzelfde meemaken weten echt wat zij doormaken.”

“We willen graag een warme deken zijn voor ouders in een van de moeilijkste periodes van hun leven”

Warme deken

Ronald McDonaldhuis Middenwest-Brabant biedt gasten een 'warme deken' na een lange dag bij hun kind in het ziekenhuis. “We willen dat deze plek voelt als thuis. De steriele omgeving van het ziekenhuis zien ze al genoeg. Daarom hebben we voor hen een plek gecreëerd die warmte, sfeer en comfort uitstraalt”, zegt Willeke.

Geld blijft hard nodig

Zonder de steun van lokale ondernemers was dit nieuwe huis niet mogelijk geweest. Op allerlei manieren is er bijgedragen. Via grote donaties, via vakmanschap en via middelen. “Dankzij hun betrokkenheid kunnen we ons goede werk voortzetten en een warme, huiselijke omgeving bieden aan onze gasten”, gaat Willeke verder. Maar ook nu de inrichting en aankleding af zijn, blijft geld hard nodig. Het huis draait volledig op de steun van donateurs en sponsoren. Daarom is het huis op zoek naar ondernemers die het verblijf van gasten willen sponsoren. Dat kan op verschillende manieren. Wil je weten hoe je kunt bijdragen, neem dan contact op met Willeke. Zij vertelt je graag over de mogelijkheden.

Tags

delen

Ronald McDonald Huis

Leijweg 47
5022 KA Tilburg
013-5372666

www.kinderfonds.nl/huis-middenwest-brabant Lees meer >
Ook interessant