sluiten

Ontslag: hoe ga je hiermee om?

terug naar alle artikelen

image

Ontslagen worden is ongelooflijk lastig. Zelfs als je het stiekem misschien wel had zien aankomen. Niet alleen geeft het heel veel extra zorgen, maar het kan ook je zelfvertrouwen schaden. Het is niet gemakkelijk om hiermee om te gaan. Toch is het belangrijk om in goede verstandhouding te vertrekken en kansen aan te grijpen die je door extra emoties niet mag missen. Daarom is het belangrijk om bij ontslag even pas op de plaats te nemen en jezelf in te lezen. Want wat zijn nu de vervolgstappen? Hoe ga je verder?

Blijf netjes 

Natuurlijk is het nooit leuk om afgewezen te worden of te horen dat je niet meer op jouw werkplek gewenst bent. Toch is het belangrijk om het contact met je werkgever goed te houden en netjes te blijven. Dit kan je heel veel opleveren. Meer dan als je echt met ruzie uit elkaar gaat. Blijf daarom rustig en vraag eventueel na het eerste gesprek even een pauze aan om vervolgens weer verder te gaan. Zo heb je de tijd om tot jezelf te komen en je rechten door te nemen. Hiermee voorkom je ook dat je impulsieve beslissingen neemt die uiteindelijk van negatieve invloed kunnen zijn op het vervolg. 

Lees bijvoorbeeld alles over outplacement zodra je meer over je ontslag te horen krijgt. Een outplacementtraject wordt regelmatig aangeboden door (ex)-werkgevers om de ontslagen medewerker weer sneller aan een baan te helpen. Hoewel dit geen verplichting is, getuigt het wel van goed werkgeverschap en staan de meeste werkgevers hier ook echt wel voor open. Het gebeurt niet altijd dat je zo’n kans krijgt. Zeker niet op kosten van de baas. Ons advies is dan ook om hier zeker naar te informeren en indien mogelijk de kans te grijpen. Zo verhoog je je kansen op een nieuwe baan aanzienlijk en word je verder geholpen in deze stressvolle periode. 

Beschouw het als een nieuwe kans 

Het is lastig om positief te blijven als er zoiets negatiefs gebeurd is. Toch is het ook belangrijk om de positieve kanten van een ontslag te zien. Misschien had je al tijden het gevoel niet op de juiste plek te zitten, maar vond je het lastig om zelf een sprong in het diepe te nemen. Als je dan op goede voet met je werkgever uit elkaar kunt gaan, biedt dit de mogelijkheid om iets te doen waar je misschien altijd wel van gedroomd hebt. Maar wat je tegelijkertijd nooit aandurfde. Bovendien beschik je bij ontslag ook over enkele financiële voordelen. Denk bijvoorbeeld aan een ontslagvergoeding en het recht op een WW-uitkering. Dit is als je zelf ontslag neemt niet het geval. 

Neem geen overhaaste beslissingen 

Het is zo verleidelijk om snel een handtekening te zetten en verder te gaan met je leven. Alles om maar uit deze nare situatie te komen en je verdere carrière uit te stippelen. Heel begrijpelijk, maar toch is het ook belangrijk om niet al te overhaaste beslissingen te nemen. Anders ga je misschien met dingen akkoord die minder gunstig voor jou zijn. Laat het contract daarom altijd eerst zien door een deskundige en slaap er echt even een nachtje over. Zo weet je zeker dat je elke beslissing doordacht en verantwoord neemt. 

delen

Ook interessant