sluiten

Ondernemen met de overwaarde in het bedrijfspand

terug naar alle artikelen

image

Heb je plannen om jouw bedrijfspand te verbouwen, heb je kapitaal of extra bedrijfsruimte nodig? Ondernemers die hun bedrijfspand bezitten kunnen de waarde in het pand herfinancieren. Huur je een bedrijfspand? Mogelijk kun je tegen lagere kosten het pand kopen en ook nog een overwaarde opbouwen in het pand. Als ondernemer kun je financieel vaak meer uit je bedrijfspand halen.

Ondernemers staan er vaak niet bij stil dat een eigen bedrijfspand ook financiële voordelen geeft. Het is namelijk in financieel opzicht meer dan een balanspost. Door de sterk gestegen waarden van onroerend goed heb je waarschijnlijk kapitaal opgebouwd. Dit kapitaal kun je uit het pand halen bij het beëindigen van jouw bedrijf en bij het verkopen van het pand. Maar je kunt ook nu al baat hebben bij de overwaarde. De overwaarde is vermogen dat inzetbaar is om andere doelen binnen jouw bedrijf te financieren.

Geld vrijmaken door het bedrijfspand te herfinancieren

Heb je kapitaal nodig voor bijvoorbeeld het duurzaam maken van je bedrijfspand, voor een kostbare verbouwing of heb je extra werkkapitaal nodig? Door te kiezen voor herfinanciering kun je de overwaarde aan het werk zetten. Je kunt namelijk het in het pand opgebouwde vermogen gebruiken voor het financieren van de wensen. 

Je kunt zelfs een tweede bedrijfspand kopen met als onderpand een eerste bedrijfspand. Als je nog kapitaal tekortkomt, kun je aanvullend nog een zakelijke hypotheek afsluiten. Dat krijg je eenvoudiger gefinancierd als je een groot deel van het aankoopbedrag zelf kunt betalen met de overwaarde. Een tweede pand volledig financieren met een hypotheek gaat ook niet lukken. Je moet altijd eigen middelen beschikbaar hebben, maar dat kan dus ook met waarde in stenen.

Het huurpand inruilen voor aangekochte bedrijfsruimte

Afhankelijk van de mogelijkheden en de rentestand kan het aantrekkelijk zijn om over te stappen van huren naar kopen. Het voordeel van een eigen pand is dat je overwaarde kunt opbouwen door de waardeontwikkeling en door aflossingen op de hypotheekschuld. Door extra aflossingen kun je de maandlasten ook nog eens verlagen. Dit geeft je als ondernemer extra flexibiliteit. Je hebt wel een eigen kapitaal nodig voor het kopen van een eigen bedrijfspand. Toch kun je het overgrote deel financieren. Ook als je nog geen drie jaar aan het ondernemen bent.

Leen het geld voor een bedrijfspand of een verbouwing van ondernemers

De bedrijfspandhypotheek van Mogelijk biedt je deze kans. Mogelijk is een platform voor het vastgoed financieren. Het kapitaal is niet afkomstig van banken, maar van private investeerders, vaak zijn dit (oud)ondernemers. Ze investeren via Mogelijk in zakelijke hypotheken. De investeerders krijgen hiervoor een goed rendement en het risico is beperkt. Het vastgoed dient namelijk als onderpand voor de verstrekte financiering. Zo kunnen deze investeerders jou als ondernemer helpen, zonder tussenkomst van een bank met strenge acceptatiecriteria. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Doe de quickscan. 

delen

Ook interessant