sluiten

Hybride werken: wat is het?

terug naar alle artikelen

image

Door de corona uitbraak werden we plots geconfronteerd met een nieuwe manier van werken. Een manier van werken die sowieso ook al wel in opkomst kwam, maar echt nog maar bij een aantal grote bedrijven echt toegepast werd. Thuiswerken, tenzij het niet anders kan. We hebben gemerkt dat ook vanuit huis de meeste werkzaamheden prima kunnen plaatsvinden. Nu de pandemie op zijn retour lijkt en we de weg naar kantoor ook wel weer weten te vinden, bewegen we ons richting deze nieuwe vorm van werken: hybride werken.

Hybride werken is een vorm van werken waar een medewerker zelf bepaalt waar hij of zij die dag gaat werken. Dat kan op kantoor, thuis of zelfs een café in de stad zijn. De meest voorkomende vorm is een ongeveer 50/50 verdeling. De ene helft van de week werkt de medewerker op kantoor voor overleggen en contact met collega’s, en de andere helft van de week werkt de medewerker in alle rust de taken af vanuit huis.
 
De voor- en nadelen van hybride werken
Zoals elke werkvorm heeft ook deze vorm zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel is de flexibiliteit die gegeven wordt aan de werknemer. Heeft de werknemer kort voor, tijdens of net na de werkdag een privé afspraak of aangelegenheid, kunnen zij dit beter plannen. Bovendien bespaart het veel nutteloze reistijd en geven werknemers aan zich beter te kunnen concentreren.
 
Maar natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo kan er weerstand ontstaan vanuit medewerkers die juist al heel veel jaren gewend zijn om op kantoor te werken. Bovendien geven werknemers aan hun collega’s te missen of het gevoel te hebben alleen aan iets bezig te zijn. Ook het inwerken van nieuwe collega’s gaat minder soepel als de helft van het personeel thuis zit omdat er minder snel even een praatje wordt gemaakt of iets gevraagd wordt.
 
Gevolgen hybride werken op HR-gebied
Vooral de HR-afdelingen van organisaties zullen na moeten denken over bepaalde regels of reglementen rondom thuiswerken, hybride werken of werken waar je wilt. Zo zullen bestaande vergoedingen rondom reiskosten en thuiswerken moeten worden aangepast of herzien. De thuiswerkvergoeding is onlangs in het leven geroepen als vervangen van de reiskostenvergoeding in de tijd dat thuiswerken verplicht was. Een werknemer krijgt een vaste vergoeding per dag voor bijvoorbeeld stroom en koffie. Als een medewerker nu hybride gaat werken; is ook de reiskostenvergoeding weer aan de orde. HR-professionals mogen zelf bepalen of ze het bij één type vergoeding houden of dat ze per dag gaan bijhouden of een thuiswerk- of reiskostenvergoeding aan de orde is. HR software is hierbij een must om het overzicht te behouden en bepaalde zaken te automatiseren.
 
Daarnaast kunnen organisaties en werknemers in aanmerking komen voor een vergoeding voor het inrichten van de werkplek. Een fijne werkplek met goede stoel en tafel bevordert namelijk de effectiviteit en lange termijn gezondheid van de werknemer. De vergoeding mag onbelast mogen worden uitgegeven en is eenmalig.
 

delen

Ook interessant