Vorig jaar werden bestaande koophuizen in Nederland voor gemiddeld 334.000 euro verkocht. Het is het hoogste niveau sinds het begin van de CBS-metingen in 1995. Bovendien blijven de prijzen voor bestaande koophuizen alleen maar verder stijgen. In februari 2021 waren bestaande koophuizen al 10,4% duurder dan twaalf maanden eerder, wat de grootste prijsstijging is in bijna twintig jaar. Ook in Brabant stijgen de huizenprijzen nog steeds verder. De sterkste stijging was er in Valkenswaard, waar de gemiddelde verkoopprijs van een bestaand huis op een jaar tijd van 302.200 euro naar 363.900 euro is gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster die door Omroep Brabant zijn gepubliceerd. Meer dan ooit kunnen jongeren de hulp van hun ouders gebruiken.
Bij een schenking is een schriftelijke overeenkomst niet verplicht, maar het is wel aan te raden. Je bent vrij om te kiezen hoeveel je schenkt, maar houd er rekening mee dat er ook fiscale gevolgen aan verbonden zijn. Je moet namelijk schenkbelasting betalen. De te betalen schenkbelasting is afhankelijk van de verwantschap en het bedrag van de schenking. Bij een kind betaal je in 2021 een schenkbelasting van 10% over het bedrag tot en met 128.750 euro. Daarboven betaal je 20% schenkbelasting. Bij kleinkinderen gaat het bijvoorbeeld al om 18% en 36%. Het is in principe de ontvanger die de schenkbelasting moet betalen, maar het is ook mogelijk om vrij van recht te schenken. Het kind krijgt dan het nettobedrag.
Een deel van de schenking is echter altijd vrijgesteld van belastingen. Hoeveel mag je belastingvrij schenken? Er zijn verschillende vrijstellingen mogelijk, maar wanneer het geld wordt gebruikt voor een eigen woning bedraagt de vrijstelling in principe 105.302 euro. Deze vrijstelling geldt niet alleen als de ontvanger het van zijn ouders krijgt. Op de website van de Belastingdienst vind je een tool terug waarmee je zelf berekent hoeveel schenkbelasting je moet betalen.
Ouders hoeven het geld niet te geven, maar kunnen het ook lenen. We spreken dan over een onderhandse geldlening. Wanneer er bij zo'n onderhandse geldlening minder rente wordt gevraagd dan wat de bank zou vragen of als er zelfs helemaal geen rente wordt gevraagd, kan de Belastingdienst dit als een schenking beschouwen. Er is dan opnieuw schenkbelasting van toepassing. Dit kan worden voorkomen door een marktconforme rente te vragen. Dit is bijvoorbeeld een oplossing voor startende ondernemers die maar moeilijk een lening kunnen krijgen van de bank. Een andere oplossing is om het kind wel rente te laten betalen, maar om daarnaast jaarlijks een belastingvrije schenking te doen waarmee het kind de rente kan betalen.
Er zijn uiteraard nog heel wat andere manieren om een kind te helpen bij de aankoop van een eigen huis. Ouders kunnen bijvoorbeeld de bank over de streep trekken door zich garant te stellen voor de hypotheek. Een andere oplossing is dat de ouders mede-eigenaar worden van het huis, eventueel via een vruchtgebruikconstructie. Ook zonder eigen spaargeld kan je helpen. Je kan bijvoorbeeld helpen bij de verbouwingen, waardoor zoon- of dochterlief een goedkoper klushuis kan kopen.