sluiten

Avb = musthave voor ondernemers

terug naar alle artikelen

image

Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. De kans dat iemand eens brokken maakt op of tijdens het werk is dan ook zeer zeker aanwezig. Veroorzaakt iemand die in loondienst werkt de schade? Dan is de werkgever waarschijnlijk verzekerd voor de schade. Hoewel het wettelijk niet verplicht is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering (avb) af te sluiten, is dit wel erg raadzaam. Zowel voor jezelf als ondernemer, als voor eventuele medewerkers. Zo voorkom je dat een foutje gelijk grote financiële gevolgen kan hebben.

Niet per ongeluk, maar er kan altijd iets gebeuren

Hoe voorzichtig je ook bent, het kan altijd eens gebeuren dat je iemand schade berokkent. Dat er iemand letsel oploopt door jouw toedoen, of dat een eigendom van iemand beschadigt. Om je tegen een grote schadeclaim te beschermen, kun je een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (avp) afsluiten. Voor schade die mensen  veroorzaken tijdens het uitvoeren van werk of een opdracht is er de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, oftewel aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (avb).

Wat er allemaal onder de verzekering valt? Het gaat onder andere om verwonding van personen, schade die werknemers elkaar toebrengen of oplopen, schade aan andermans spullen, schade door een gebrek in een product, milieuschade die plotseling of door een incident ontstaat en gevolgschade. Zzp’ers kunnen direct online een avb afsluiten. Voor Mkb’ers is dit niet mogelijk vanwege het maatwerk, zij doen dit het beste via hun financieel adviseur.

Een avb afsluiten: vijf aandachtspunten

Wil je een avb afsluiten? Dan zijn er bepaalde zaken waar je goed op moet letten.

  • Ga goed na welke risico’s er zijn, en kijk welke je wil verzekeren.
  • Het verzekerde bedrag kun je zelf bepalen. Opdrachtgevers kunnen hier echter wel bepaalde eisen aan stellen.
  • Het kan handig zijn de avb af te sluiten bij dezelfde verzekeraar als je particuliere aansprakelijkheidsverzekering.
  • Ga goed na welke schades allemaal gedekt zijn. Financiële schade wordt bijvoorbeeld niet gedekt door een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor moet je een aparte beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
  • Staan er spullen onder je toezicht, zoals werkmaterialen die je huurt of in bruikleen hebt? Schade hieraan is niet standaard gedekt, maar je kunt er wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Leestip: de tien belangrijkste verzekeringen voor jou en je bedrijf.

Huur je wel eens zzp’ers in als je extra mankracht nodig hebt? Of werken jij of je medewerkers vaak nauw samen met mensen van andere ondernemingen? Check dan of hun avb ook goed geregeld is, voor je eigen bescherming. Daarnaast geldt trouwens ook hier dan ‘voorkomen beter is dan genezen’. Zorg er daarom voor dat er goede werkomstandigheden zijn binnen je ondernemingen.

 

5 misverstanden rond de avb ontkracht

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is voor veel ondernemers echt geen overbodige luxe. Helaas laten sommige ondernemers zich wel tegenhouden er een af te sluiten door bepaalde misverstanden.

  • Een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering, dekt ook schade die je tijdens je werk veroorzaakt: niet waar.
  • Een rechtsbijstandverzekering beschermt tegen schadeclaims: niet waar.
  • Mijn algemene voorwaarden dekken voldoende risico af: niet waar.
  • Zakelijk gezien loop ik weinig tot geen risico: eigenlijk kan iedereen wel schade of letsel veroorzaken.
  • Ik heb nog nooit schade veroorzaakt: hoe voorzichtig je ook bent, schade of letsel kan altijd eens voorkomen.

Goed om te weten: een op de duizend ondernemers veroorzaakt ooit een schade van minimaal een miljoen euro. Overkomt dit jou, dan zul je maar wat blij zijn met je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je al kunt afsluiten voor een maandelijkse premie van een paar tientjes.

delen

Ook interessant