Veel Brabantse ondernemers hebben voor hun werkzaamheden een bestelwagen nodig. Hiermee leveren ze bijvoorbeeld producten bij of voor klanten af. Of ze hebben er een nodig om werkmaterialen of gereedschap in te vervoeren. Omdat de bestelbus echt onmisbaar is, zijn de meeste ondernemers er erg zuinig op. En willen ze deze goed verzekeren. Hieronder geeft verzekeraar Allianz allerlei praktische informatie over het verzekeren van een bedrijfswagen.
Met een voertuig kun je flinke letsel- en materiële schade veroorzaken. Om de financiële gevolgen hiervan te dekken, ben je in Nederland voor bepaalde voertuigen wettelijk verplicht een verzekering af te sluiten. Net zoals een personenauto, moet je als eigenaar van een bedrijfswagen minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Dit dekt schade of letsel bij anderen dat je veroorzaakt.
Is je bedrijfswagen nog relatief jong? Dan kun je mogelijk je bedrijfswagen verzekeren met een uitgebreidere basisverzekering. Een WA + Beperkt Casco-verzekering dekt ook schade aan je eigen voertuig dat door anderen of bijvoorbeeld door brand of storm is ontstaan. Een Wa + Volledig Casco-verzekering (allrisk) dekt ook schade aan de bestelwagen die je zelf hebt veroorzaakt.
Om een verzekering zo goed mogelijk bij de situatie van een ondernemer aan te laten sluiten, kun je ook optioneel aanvullende pakketten kiezen bij een basisverzekering. Denk aan een ongevallen- of schadeverzekering voor inzittenden, een ladingverzekering voor het geval waardevolle lading gestolen wordt of beschadigd raakt of een rechtsbijstandverzekering voor juridische hulp bij een conflict na schade die met de bestelbus te maken heeft.
Het aantal elektrische bedrijfswagens is de afgelopen jaren hard gegroeid. Steeds meer ondernemingen kiezen ervoor omdat ze willen bijdragen aan een beter milieu en klimaat. Bovendien komen elektrische voertuigen in aanmerkingen voor diverse interessante fiscale voordelen. Wil je ook een elektrische bestelwagen kiezen, dan is het goed om te weten dat hier aparte aanvullende verzekeringen voor zijn. Zoals bijvoorbeeld pechhulp (ook als je opeens met een lege accu stil komt te staan onderweg) en schade aan je eigen laadpaal.
Bij veel ondernemers zijn de marges aanzienlijk geslonken met de prijsstijgingen afgelopen jaren van onder meer grondstoffen en energie. Ze willen daarom voorkomen dat ze onnodig veel betalen. Een deel van de premie van een bedrijfswagenverzekering kun je niet beïnvloeden. Denk aan factoren als de sector waarin je actief bent, de cataloguswaarde, bouwjaar en gewicht van de bestelwagen, en je eigen leeftijd, woonplaats en rijervaring. Bij zaken die je wel zelf kunt bepalen – zoals het type basisverzekering en eventueel aanvullende verzekering – is het belangrijk te bedenken welk risico je wilt en kunt lopen.
Indirect beïnvloed je de premie ook door zo weinig mogelijk te claimen. Een rustige en veilige rijstijl verkleinen de kans op een ongeval. Daarnaast heb je zelf natuurlijk ook een bepaalde eigen verantwoordelijkheid als het gaat om bescherming van je bedrijfswagen en lading. Minimaliseer bijvoorbeeld de kans op schade of diefstal door in de buurt van verzekeringscamera’s te parkeren of op een goed verlichte plek.
Leestip: Bestelauto beschadigd na werktijd! Wat nu?
Twijfel je welke basisverzekering het beste in jouw situatie is? Of welke aanvullende pakketten nodig of gewenst zijn? Laat je dan adviseren door een verzekeringsadviseur.