sluiten

Van Oers Accountancy & Advies plukt vruchten van hoogwaardige robottechniek in Gate2

Fotografie: Laurens Janus

Schrijver: Willem de Volder

terug naar alle artikelen

image

Nieuwe, hightech initiatieven zoals Cyber Physical Factory in Rijen vragen organisatorisch om een gedegen fundament. Zeker als er veel partijen bij betrokken zijn. Pierre van Kleef, directeur Gate2 B.V. en programmamanager Smart Industrie Midpoint Brabant , weet dat ook de financiële kant daarbij niet uit het oog mag worden verloren. Om die te waarborgen, sloeg hij de handen ineen met Johan Cornet van Van Oers Accountancy & Advies in Oosterhout.

Cyber Physical Factory is de Smart Industry hub van Midpoint Brabant, het regionaal economisch samenwerkingsprogramma in Midden-Brabant. Van Kleef noemt de hub een proeftuinomgeving waar het mkb en kennisinstellingen samenwerken aan industriële innovatieprojecten. Terwijl op de achtergrond de hightech productiestraat wordt opgestart en elk moment een robot zich kan aandienen, blijkt al snel dat de samenwerking tussen Cyber Physical Factory en Van Oers leidt naar een win-win-situatie.

Nieuwe initiatieven vragen om snel handelen

Van Kleef: “Het opstarten van de hub vroeg, met een investering van zo’n zeven ton, om een goede financiële structuur. Er zijn veel bedrijven (onder meer Fuji, Hoppenbrouwers, Ericsson, Global-e) en instellingen (Avans Hogeschool, ROC Tilburg en Curio) bij betrokken. Bovendien hebben we van doen met provincie, gemeente en dus serieuze geld- en subsidiestromen. Om dat allemaal in goede banen te leiden, hebben we Van Oers Accountancy & Advies erbij betrokken.” Hij kwalificeert de accountant: ‘een goede naam’, ‘goede referenties’ en ‘vraagstukken gelijk ter hand nemen’. “Nieuwe initiatieven vragen immers om snel handelen maar ook om hoogwaardige kennis.”

Die blijkt bij Van Oers Accountancy & Advies, met vierhonderd specialisten, meer dan voorhanden. Cornet geeft als voorbeeld de btw-specialisten. “Het ene financiële spoor is btw plichtig, het andere btw vrij. Bovendien zijn er binnen de samenwerking tussen de partners commerciële en niet-commerciële trajecten zoals opleidingen. Een complexiteit van regels die vraagt om de juiste diagnose. “Vergelijk onze functie met die van een huisarts, we stellen fiscaal en juridisch de juiste diagnose en koppelen daar advies maar ook een risicoanalyse aan. De stichting omvat een kleine maar complexe structuur, een die vraagt om een goed fundament maar ook om een transparante verslaglegging.”

De rol van de accountant verandert

Gaandeweg het gesprek blijkt dat Cornet, dus Van Oers, bovenmatig is geïnteresseerd in ‘de robot’ en al zijn kwaliteiten. “De rol van de accountant verandert. Door een hogere automatiseringsgraad kunnen we klanten nog meer toegevoegde waarde bieden en dat met alle, steeds veranderende, regelgeving in gedachten. Op deze plek kunnen we veel van elkaar leren, kunnen we door middel van proefprojecten nieuwe wegen uitdiepen. Laat de klant niks liggen? Loopt de klant geen onnodige risico’s? Zaken die zich door verregaande automatisering snel duidelijk worden.” Cornet en Van Kleef wijzen ook op cybersecurity. Volgens Cornet heeft vooral het mkb daar nog een slag te slaan. “Leuk wanneer je je vaatwasser op afstand kunt bedienen. Maar is dat beveiligd? Vaak zit dat soort comfort op hetzelfde wifi-account als de automatisering van de zaak en administratie.”

Het mag duidelijk zijn dat in de hightech omgeving van Cyber Physical Factory in Gate2 niet alleen grote bedrijven maar ook tal van andere partners hun voordeel kunnen doen als het gaat over innovatie en ontwikkeling. Van Kleef wijst nog op ‘zijn’ productieopstelling:  “De basis van alle ontwikkeling is de eerste volledige productielijn in ons land voorzien van alle laatste digitale productietechnieken waar zowel bedrijven als studenten een proces kunnen testen in de praktijk.”

Van Oers Accountancy & Advies richt zich op een reeks disciplines zoals Corporate Finance, Agro, Transport, Zorg en franchisers zoals McDonald’s. De vestigingsplaatsen zijn Breda, Zundert, Oosterhout, Etten-Leur en Roosendaal. Gate2 richt zich op de ontwikkeling en realisatie van innovatieprojecten op het gebied van productietechnieken, simulatie en digitalisering en is gevestigd in Rijen.

Tags

delen

Van Oers

Europark 5
4904 SX Oosterhout
0162-497060

www.vanoers.nl/ Lees meer >
Ook interessant