Fotografie: Suzanne Verhagen
Schrijver: Willem de Volder
terug naar alle artikelen
Patrick is geen onbekende voor klanten van de gerenommeerde Tilburgse glashandel. Hij werkte er op jonge leeftijd in de weekenden en schoolvakanties en komende maand is hij er zeventien jaar in dienst. Het wordt overigens geen ‘harde overgang’. Arno (52) staat nog vijf jaar aan de zijde van zijn neef Patrick (34).
Er waait niet meteen een nieuwe wind door het glasbedrijf aan de Centaurusweg. “De Glascentrale is een vertrouwd bedrijf in Tilburg en de verre regio en dat moeten we vooral continueren.” Patrick geeft aan dat hij niet negatief staat tegenover nieuwe ontwikkelingen. “Ze moeten wel een meerwaarde voor het bedrijf vormen”, is hij helder.
Tijdens het gesprek in het ruime kantoor wordt al snel duidelijk dat de nieuwe directeur van wanten weet als het gaat over glas en daar aan gekoppelde bedrijfsvoering. “Er kampen meer branches mee, ook hier is het werven van personeel een probleem.” Patrick en ook Arno benoemen niet alleen dat. Ook duurzaamheid komt aan de orde. De subsidieregeling op glas gaat over tafel (‘isolatieglas draagt echt bij aan energiebesparing’) maar ook elektrisch bedrijfsvervoer wordt benoemd. Dat blijkt een bottleneck voor De Glascentrale. “De aanschaf, actieradius, de oplaadmogelijkheden elders (‘personeel neemt de bus mee naar huis’) en de laadsnelheid vragen om forse investeringen. Bovendien is het laadgewicht van de bestellers niet toereikend voor het glasresteel op de bak van de bedrijfswagen. En dan te weten dat we iets moeten omdat binnenstedelijk vervoer met brandstofmotoren op korte termijn aan banden wordt gelegd.”
Uitdagingen zijn er voldoende voor de nieuwe directeur bij De Glascentrale. “Juist dat maakt zaken doen interessant, al zou wat meer personeel welkom zijn”, ventileert Patrick een wens. Bij De Glascentrale werken nu 25 mensen. Het bedrijf werkt vanuit Tilburg in de regio die grenst aan Zaltbommel, Prinsenbeek, Oirschot en de Belgische grens.
Tags