sluiten

De verrassend harmonieuze ontwerpen van Japenga Architecten

Fotografie: Geeke van Dijck

Schrijver: Stefan Korthout

terug naar alle artikelen

image

Peter Japenga is directeur/architect bij Japenga Architecten. Hij vertelt over de totstandkoming van zijn bedrijfspanden, kantoorpanden, appartementengebouwen en woningen. “Mijn stijl kenmerkt zich door functionaliteit en krachtige lijnen. Met ruimtes om prettig te leven en te werken. Wat begint met een eerste schets wordt stap voor stap uitgewerkt tot in het kleinste detail. Na goedkeuring van het ontwerp verzorgen wij de aanvraag omgevingsvergunning. Aansluitend, indien gewenst, begeleiden wij de bouw tot en met de oplevering. Japenga Architecten werkt voor ondernemende opdrachtgevers uit het bedrijfsleven en de projectontwikkeling.”

Gesprekken

“De start van een ontwerp zijn de gesprekken met mijn opdrachtgever. Als het gaat om een bedrijfspand wil ik zien en ervaren wat er in het bedrijf gebeurt. Als architect creëer ik een beleving. Om alle wensen en functies goed te interpreteren, luister ik daarom naar wat er tussen de regels door gezegd wordt. Daaruit volgt een plattegrond die alle functionaliteiten bevat. Dat is mijn basis voor de vervolgstap: het globale aanzicht. Als architect heb je het goed gedaan als je opdrachtgevers bij de eerste presentatie merken dat het ontwerp een architectonische vertaling is van hun ondernemersvisie.”

Beperking als uitdaging

“Alle ontwerpopgaven en locaties kennen beperkingen, die mij uitdagen tot creatieve beslissingen. De ene keer betreft het een pand of een bestaand grondstuk dat een herbestemming krijgt. De andere keer heb je te maken met een schijnbaar conflicterend gebouwonderdeel dat in harmonie met de rest van het ontwerp ingetekend moet worden. Zo kent het gebouw voor Actemium in Veghel een grote open ruimte met educatieve proefopstellingen. Om het transparante karakter daarvan niet te blokkeren, hebben we het presentatiepodium, in de vorm van een bioscoopzaal, zwevend in de ruimte gepositioneerd. Creatief, functioneel en het geeft een spannend architectonisch effect.”

“Ik daag de locatie uit en laat de architectuur op overtuigende wijze spreken.”

Krachtig en robuust

“Mijn ontwerpen zijn krachtig, robuust en verrassend harmonieus. Details bestaan onder andere uit een zekere gelaagdheid. Ferme horizontale lijnen bijvoorbeeld, waarvan ik het ritme onderbreek met een afwijkend type raam of ander bouwkundig element. Ik daag de locatie uit en laat de architectuur op overtuigende wijze spreken. Tegelijkertijd heb ik als ontwerper ook respect voor de plek. Want een gebouw moet passen in zijn omgeving, alsof het er altijd heeft gestaan.”

Duurzaam

“Duurzaam bouwen is bouwen voor langere tijd. Dat bereik je door een combinatie van uitgangspunten. Zoals een goede isolatie, voldoende daglicht, slijtvaste materialen en zo min mogelijk energieverbruikende installaties. Een gebouw is langdurig functioneel als je er prettig in kunt leven en werken. Door een doordachte basisstructuur neer te zetten, kan de functie ervan na verloop van tijd zonder al te veel ingrepen aangepast worden. Dat is onze manier van ontwerpen. Projectontwikkelaars en ondernemers die het interessant vinden om hun wensen te delen, nodig ik van harte uit voor een inhoudelijk kennismakingsgesprek met Japenga Architecten.”

Tags

delen

Japenga Architecten

Veemarktkade 8 - Kantoor 1223
5222 AE 's-Hertogenbosch
pj@japenga-architecten.nl

japenga-architecten.nl/ Lees meer >
Ook interessant