sluiten

De Glascentrale zet zich in voor glasrecycling

Schrijver: Esther Nagtegaal

terug naar alle artikelen

image

HR-glas, dubbelglas, veiligheidsglas; de Glascentrale Tilburg is hét adres voor alle denkbare soorten glas. In Tilburg en omgeving en ook in Breda en Den Bosch en omstreken.

Vlakglascontainer
De Glascentrale is naast leverancier ook inzamelpunt voor vlakglas. “Per vierkante meter glas betalen we 40 cent verwijderingsbijdrage”, vertelt directeur Arno Spierings. “Dat was 50 cent, maar door het succes van het inzamelingsprogramma kon dat bedrag omlaag. Inleveren is dan ook gratis.” In de container op het terrein mogen alle soorten, als ze maar vlak zijn. Kapotte ruiten en tafelbladen bijvoorbeeld. De container staat er voor iedereen, ook particulieren kunnen hun vlakglas komen brengen. Voor klanten van de Glascentrale nemen de glaszetters de oude ruiten gratis mee retour

“Met onze vlakglasinzameling, hebben we in 2017 de CO2-uitstoot met bijna 21 duizend kilo verminderd”

Recycling
Glas is 100% recyclebaar. Hergebruik van oude ruiten en tafelbladen spaart het milieu op verschillende fronten. Er zijn minder grondstoffen nodig om het glas, dat normaal zand en soda wordt gemaakt, te produceren. Bovendien kan door scherven te gebruiken de temperatuur in de smeltoven aanzienlijk omlaag. Dat bespaart veel energie en vermindert de CO2-uitstoot. “In 2017 heeft de Glascentrale 178 duizend ton vlakglas ingezameld”, vertelt directeur Arno Spierings. “Dat staat gelijk aan een CO2-besparing van bijna 21 duizend kilo.”

Complimenten
Een resultaat om trots op te zijn vond ook de overkoepelende organisatie die de inzameling coördineert, Vlakglas Recycling Nederland. Die beloonde Arno en zijn medewerkers met een mooie pluim die ook gold voor de meest efficiënt beladen glascontainer. Een goede stimulans om in 2018 nóg beter te presteren op het gebied van vlakglasrecycling.

delen

De Glascentrale Tilburg

Centaurusweg 146-D
5015 TA Tilburg
013-5442926

www.deglascentrale.nl Lees meer >
Ook interessant