sluiten

Coen van Rooij in de bres voor een zeldzaam ambacht

Schrijver: Esther Nagtegaal

Fotografie: Suzanne Verhagen

terug naar alle artikelen

image

Leer is een van de mooiste materialen die er is, volgens Coen van Rooij. Al 35 jaar werkt hij ermee. Zo is hij uitgegroeid tot een ware meester in onderhoud en herstel van leer. Een ambacht dat met uitsterven bedreigd wordt. Om te voorkomen dat al die kennis en kunde verloren gaat, leidt Coen nu een van zijn medewerkers op. Want het vak van leerfinishmeester is te mooi om te laten verdwijnen.

Pas op met zelf doen

Heb je iets van leer en wil je het laten herstellen, dan moet je bij Coen van Rooij zijn. Hij waarschuwt: “Een potje kopen en zelf aan de slag gaan is niet verstandig. Je moet eerst weten wat je doel is, wat je gaat behandelen en wat je daarvoor nodig hebt.” En dat is nooit standaard. Daarom werken Coen en zijn medewerkers met recepturen die speciaal voor het doel zijn samengesteld. “Voor een oud interieur gebruik je andere materialen dan voor bekleding van een boot. Voor ons is dat logisch, maar er is nog maar weinig kennis van leer en leerproducten in de markt.”

Vissen- en vogelleer

Die kennis en ervaring heeft Coen wel en die geeft hij nu door. “Het begint met een analyse van wat het product eigenlijk is. Van iedere dierenhuid kun je namelijk leer maken. Zo bestaat er bijvoorbeeld vissenleer en struisvogelleer. Als je weet met wat voor leer je te maken hebt, hoe het gelooid en gefinisht is, kun je een recept gaan maken. Ook daar is een hoop productkennis voor nodig. Je moet weten wat je wel en niet kunt doen om het doel te behalen dat je voor ogen hebt.”

“De kennis van leer en leerproducten verdwijnt uit de markt.”

Kennis is noodzakelijk

Soms is dat doel niet ‘als nieuw’, maar is het juist belangrijk om de leeftijd te benadrukken en te bewaren. “Er is nog zoveel onwetendheid in de leermarkt. Na 35 jaar hoor ik nog steeds regelmatig: Ik wist niet dat dat kon.” Zelfs bij branchegenoten is de kennis verdwenen, merkt Coen die ook distributeur is van de chemicaliën waar hij mee werkt. Daarom levert hij behalve leerbehandelingsproducten tegenwoordig ook de noodzakelijke kennis.

Op bijzondere locaties

prominente locaties door heel Nederland. Zoals de 40 meter bank en de 70 stoelen bij Ripley’s in Amsterdam die hij op locatie gerestaureerd heeft. En de plafondpanelen en deuren van de raadzaal van het stadhuis van Leiden die hij gered heeft. En de 100 jaar oude bank in Huys ten Donck die hij in oude glorie hersteld heeft. Vandaar zijn pleidooi: “Leer is zoveel meer dan men denkt. Het is een duurzaam materiaal dat heel lang meegaat, als je het maar goed onderhoudt. En vaak zit er een verhaal achter. Dus geef het nog een kans voordat je het wegdoet, het is echt de moeite waard.”

Onderschrift foto: 'Paulina in opleiding.”

Tags

delen

Coen van Rooij

Schutweg 17
5145 NP Waalwijk
06-54954100

www.coenvanrooij.nl
Ook interessant