Fotografie: Laurens Janus
Schrijver: Willem de Volder
terug naar alle artikelen
Leer leeft. Sterker nog, Coen van Rooij en zijn team laten oud leer dat is aangetast door de tand des tijds opnieuw leven. ”Een dankbaar materiaal”, zegt Coen, die interieurs van auto’s maar ook leer van meubilair en interieurs restaureert. En dat gebeurt in Waalwijk met liefde en gevoel voor het object én uiteraard voor het leer.
“Alles waar leer op of aan of in zit”, vat leerrestauratie-expert Coen zijn diensten samen. En dat reikt ver, van een exclusief interieur van een oldtimer tot plafondpanelen van een monumentaal pand waarin leer is verwerkt. Dat dat allemaal vanuit Waalwijk gebeurt, is op zich niet vreemd. Immers, Waalwijk en leer worden vaak in één adem genoemd. Denk aan de schoenindustrie en de vele, helaas verdwenen, looierijen.
We spreken Coen in de sfeervol ingerichte werkplaats. Daar wacht een interieur van een Land Rover om verfrist te worden. Maar ook een partij schoenen (‘fout in productie, verkeerde kleur’) staan klaar voor een behandeling door de specialisten van het team van Coen. “Particulieren en bedrijven weten ons goed te vinden. Maar we initiëren ook eigen projecten.” Daarmee verwijst hij naar een restauratieproject van onder meer een Porsche 911 waar een club van ondernemers, van een investeerder tot techneuten, zich op richt. “Dat project wordt geïnitieerd door Legendary Classics, een bedrijf dat klassiekers in- en verkoopt. Ook de eigenaar is één van de ondernemers in dit project. Legendary Classics verzorgt de marketing en de verkoop. Het project wordt eind oktober in Etten-Leur ontvouwd.” Daaraan werken behalve Coen onder andere monteur Jeroen Heynen (‘hij weet echt hoe een motor in elkaar zit’) en spuiter Jan Faasen samen.
Tijdens de rondgang door zijn werkplaats belicht Coen een aantal projecten, dat onder handen is. De veelzijdigheid is enorm. Wat langer stil staat hij bij het terug in oude staat brengen van 25 plafondpanelen van het stadhuis in Leiden. Met de uitgebreide uitleg over de aanpak van die panelen, komt wederom de passie voor leer boven drijven. “Een prachtig voorbeeld dat leer geen grenzen kent en op velerlei manieren zijn uitstraling eer aan doet.” De basis van een gedegen en professionele behandeling van leer schuilt in de 33 jaren ervaring, die hij heeft met de materie. “Met leer kun je zoveel, als je maar weet hoe”, zegt Coen, “in veel gevallen doen we ‘gewoon’ de fabrieksmethode opnieuw.” Kleurecht en kras- en slijtvast zijn kenmerken die als vanzelfsprekend zijn in combinatie met de opdrachten. “Soms vraagt het om in vier of vijf fasen een finish aan te brengen. Dat kan zijn in een auto-interieur maar ook op een leren designmeubel.”
Het is duidelijk dat leer zich prima laat restaureren door de vakkundige handen van Coen en zijn team. “We kennen leer door en door. Zien snel wat er scheelt en weten ook de juiste behandeling voor elke opdracht.” Niets teveel gezegd als je ziet hoe hij de aangepakte opdrachten weer hun karakter en uitstraling terug geeft. Vanzelfsprekend is het niet, maar als Coen zijn aanpak belicht, lijkt het daar wel op. Kwestie van heel veel jaren ervaring en hart voor leer in zijn vele gedaanten.
Tags