Word lid

sluiten

Netwerken, hoe doe je dat?

terug naar alle artikelen

image

Netwerken is meer dan een gezellig gesprek hebben met een ander. Het gaat echt om het opbouwen en onderhouden van functionele relaties. Functioneel omdat het uiteindelijke doel van netwerken is om met de kennis van je netwerk je carrière vooruit te helpen. Belangrijk is hierbij wel dat het geven en nemen is. Een kwalitatief netwerk bouw je namelijk op een basis van vertrouwen. Dit betekent niet dat je altijd direct iets hoeft te betekenen voor een ander. Het gaat erom dat je ook actief bezig bent met wat jij de ander kan bieden. Wij geven je graag wat handige tips en tricks over hoe je moet netwerken.

Dit is jouw ‘netwerk-startpunt’

Je beschikt waarschijnlijk al over een groter netwerk dan je denkt. Denk eens aan oud-studiegenoten, (ex)collega’s of mensen van je sportvereniging. Begin eens door 3 namen op te schrijven waarvan jij denkt dat ze je wel eens zouden kunnen helpen. Denk je dat je het toch iets verder moet zoeken dan je directe omgeving? Ga eens rondspeuren op LinkedIn, kijk of je nuttige forums kan vinden of ga op zoek naar bedrijven die netwerkevenementen organiseren. Door heel Nederland worden vaak leuke en laagdrempelige netwerk events georganiseerd. Kijk wat bij jou past!

Online of offline netwerken

Netwerken gebeurt steeds vaker online. De drempel is natuurlijk veel lager om iemand even een berichtje te sturen via LinkedIn of een video-call in te plannen. Al met al is het een makkelijke manier om snel in contact te komen met mensen en is het dus zeker nuttig. Als je aan ons zou vragen hoe je echt effectief zou moeten netwerken, dan raden we aan om ook fysiek af te spreken of naar offline events te gaan. Wanneer je elkaar fysiek opzoekt om te netwerken heb je persoonlijk contact. Waar bij online afspraken het contact vaak zakelijk blijft, is een fysieke afspraak vaak een stuk echter en uitgebreider. Hierdoor ben je in staat om een sterkere band op te bouwen.

Bereid je goed voor met onderstaande tips

Voor velen is netwerken een drempel die je in één keer over moet gaan. Door je goed voor te bereiden is het straks makkelijker om het ijs te breken en wordt netwerken al snel leuk. De volgende tips kunnen jou hierbij helpen:

- Bekijk van tevoren wie er naar het event komen en wie je daarvan graag zou willen spreken. Zoek een aantal mensen op en bekijk hun LinkedIn-pagina. Probeer alvast wat raakvlakken te vinden waar je het met hen over kan hebben. Zo is de drempel straks lager om ze aan te spreken op het event.
- Bepaal voor jezelf een doel. Dit kan zijn het verzamelen van een aantal contactgegevens of een concrete vervolgafspraak plannen met iemand. Op deze manier heb je een heldere focus en haal je het meeste uit het event.
- Denk na over jouw boodschap. Wat wil jij graag overbrengen en wat denk je voor anderen te kunnen betekenen? Breng dit helder in kaart door bijvoorbeeld alvast een elevator pitch voor te bereiden.

Zo laat jij een goede indruk achter

Eenmaal aanwezig op het netwerkevent wil je graag een goede indruk achterlaten. De volgende tips kunnen hierbij van pas komen:

- Steek het gesprek positief in. Begin niet over dat je de locatie moeilijk kon vinden of dat je lang hebt moeten zoeken naar een parkeerplek. Wanneer je dingen positief benadert, kom je enthousiast over en laat je zien dat je een positieve instelling hebt.
- Probeer actief te luisteren. Toon oprechte interesse in je gesprekspartner. Door interesse te tonen in anderen kom je zelf interessanter over. Dit is belangrijk om een vertrouwensband op te kunnen bouwen met je gesprekspartner.
- Wissel contactgegevens uit. Vergeet niet richting het einde van een gesprek je contactgegevens achter te laten. Dit kan zijn door middel van een kaartje of simpelweg iemand toe te voegen op LinkedIn.
- Vraag om advies. Probeer niet te lang in smalltalk te blijven hangen. Om tijdens een gesprek erachter te komen of iemand iets voor je kan betekenen kun je om advies vragen. Leg je situatie uit en vraag of je gesprekspartner ideeën voor je heeft. Sluit jouw vraag niet helemaal aan bij je gesprekspartner? Vraag dan of hij/zij nog mensen kent wie je zou kunnen spreken.

Wij helpen je graag je netwerk uit te breiden

Bij Netwerk Brabant zijn we gespecialiseerd in het organiseren van sfeervolle netwerkevents. Sinds 2022 brengen we Brabantse ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen samen. Zo hebben we maandelijks een netwerkdiner en tweewekelijks een netwerkontbijt waar je in een ontspannen sfeer connecties kan leggen. Benieuwd naar onze mogelijkheden of heb je nog vragen over hoe je goed kan netwerken? Neem gerust contact met ons op.