Word lid

sluiten

Digitaal netwerken: zo haal jij het meeste uit je online contacten

terug naar alle artikelen

image

Digitaal netwerken heeft een enorme boost gekregen. Niet gek. Het is een veilige en efficiënte manier om nieuwe mensen te leren kennen. Ongeacht waar je bent kan je jezelf laten zien en weten andere mensen jou te vinden. Ideaal voor mensen die bijvoorbeeld veel thuiswerken of veel in het buitenland zijn. We geven je graag tips zodat je het meeste haalt uit je digitale netwerk.

Optimaliseer je LinkedIn-profiel

LinkedIn is een must-have als het gaat om digitaal netwerken. Met alleen al in Nederland meer dan 9 miljoen gebruikers is LinkedIn hét platform om je netwerk uit te bereiden en te onderhouden. Je profiel is hierbij je digitale visitekaartje. Dit is de plek waar jij online je eerste indruk achterlaat en kan laten zien wat je in huis hebt. Te vaak gebeurt het nog dat er een profiel wordt aangemaakt en verder geen aandacht wordt besteed aan de inhoud en lay-out. Gemiste kans, zo loop je waardevolle connecties mis waarvan je de interesse niet hebt kunnen wekken. We hebben kort op een rijtje gezet welke onderdelen van LinkedIn jij kan optimaliseren.

Profielfoto

Maak gebruik van een foto waar je goed herkenbaar op staat. Denk hierbij aan een recente foto, kleding die je normaal ook draagt en een neutrale achtergrond. Zo straal je uit wie je echt bent.

Omslagfoto

Zorg voor een opvallende of herkenbare omslagfoto. Maak het persoonlijk door bijvoorbeeld het logo of een teamfoto van je bedrijf in je omslagfoto te verwerken.

Samenvatting

Voeg een samenvatting toe aan je profiel. In je samenvatting vertel je wat je kan betekenen voor je netwerk. Denk goed na over de meerwaarde die je kan bieden aan je netwerk en waarom ze contact met je op zouden moeten nemen.

Vaardigheden

Door relevante vaardigheden te plaatsen kan je autoriteit uitstralen en laten zien waar jij goed in bent. Vergeet niet om je netwerk te vragen of ze je vaardigheden willen onderschrijven.

Ervaring

Nog een manier om aan je netwerk te laten zien wat jij hen kan bieden is door je werkervaring te delen. Een veelgemaakte fout is om je ervaring simpelweg op te sommen. Door uitgebreid je ervaring te delen en termen te gebruiken uit je vakgebied creëer je raakvlakken met je netwerk.

Word lid van een groep

Op zowel Facebook als LinkedIn is er de mogelijkheid een groep te maken. Ben je zelf net begonnen met je bedrijf en ben je benieuwd naar de ervaringen van startende ondernemers in Nederland? Breng een bezoekje aan LinkedIn en zoek op ’startende ondernemers.’ Klik vervolgens op ‘Groep’ en er komt een hele lijst naar voren van digitale groepen waar je lid van kan worden. Zo leer je snel nieuwe mensen kennen met dezelfde interesse of die werkzaam zijn in hetzelfde vakgebied om je digitale netwerk uit te breiden.

Creëer een persoonlijke contentkalender

Digitaal netwerken is niet alleen op zoek gaan naar nieuwe connecties. Door slim gebruik te maken van platformen kan je ervoor zorgen dat potentiële connecties jou juist vinden. Dit kan door leuke en informatieve berichten te plaatsen op bijvoorbeeld LinkedIn. De ervaring leert dat actief berichten plaatsen op LinkedIn er vaak bij inschiet. Een persoonlijke contentkalender biedt een handige stok achter de deur. Maak een maand van tevoren een overzicht met wat jij graag komende maanden wilt gaan plaatsen. Zet de dagen dat je iets plaatst ook even in je agenda, zo weet je zeker dat je het niet vergeet.

Bezoek een netwerk event

Wist je dat er ook regelmatig leuke (online) netwerk events georganiseerd worden? Bij de online events kan je eenvoudig digitaal netwerken en vanuit huis nieuwe connecties opdoen. Maar het is zeker zo leuk om anderen face-to-face te ontmoeten! Bekijk onze aankomende events en meld je vrijblijvend een keer aan.