sluiten

De toekomst is techniek

terug naar alle artikelen

image

Naast het verzorgen van trainingen en opleidingen in de techniek is Koen de Haan ook voorzitter van de Dag van de Techniek Tilburg. Een dag voor iedereen die geïnteresseerd is in techniek: van leuke beroepen tot interessante weetjes. Koen vertelt hier vol enthousiasme over:

“De belangrijkste doelgroep van de Dag van de Techniek zijn toch wel de jongeren. En dat bedoel ik breed: we richten ons op groep 7 en 8 van de basisschool en op leerlingen in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs. Dat is nodig, omdat jongeren steeds minder voor mbo-beroepen kiezen. En dat terwijl we niet zonder kunnen. Daarom presenteerden 32 bedrijven zich op de Dag van de Techniek op zondag 3 maart 2024. Er was een route die bezoekers konden volgen waar we zoveel mogelijk doe-dingen aanboden. Zo kunnen mensen feeling krijgen met het vak op een leuke, ludieke manier.

Techniek is overal

Er is te weinig aandacht voor techniek in het onderwijs: de tekorten in het mbo en op de arbeidsmarkt zijn groot. Om jongeren een goede keuze te kunnen laten maken, moet je ze ook goed informeren. Want uit studies blijkt dat het werk in de techniek te onbekend is. Mensen hebben een verkeerd, verouderd beeld. Dat het werk zwaar is, vies en lawaaiig. Maar dat is allemaal veranderd de laatste decennia. De processen zijn schoon, vaak geautomatiseerd en veilig. Het is juist een heel mooi vak, waarbij kwaliteit voorop staat.

Techniek is overal, of je nou in de voedselindustrie zit of in de zorg werkt: je hebt techniek nodig. Daarom staan er ook heel diverse bedrijven op de Dag van de Techniek. Van een metaaldraaierij tot de brandweer. En overal kunnen bezoekers activiteiten doen. Dit jaar kon je naast lassen of metaal buigen bijvoorbeeld ook frisdrank maken, of een bruisbal. Er werd gewerkt met lasers en je kon zien hoe zonnecollectoren worden aangestuurd. Zo wordt ook meteen duidelijk over hoeveel beroepen we het hebben. En voor al die beroepen zijn goed opgeleide mensen nodig. 

Niks doen is geen optie

Voor de Dag van de Techniek werken we samen met het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven. Ook de gemeente Tilburg erkent de noodzaak en is actief betrokken bij deze dag.

In de regio wordt hard gewerkt om de terugloop in technische opleidingen en het tekort aan technische collega’s in de regio aan te pakken. De Dag van de Techniek maakt daar onderdeel van uit. We willen dat zaadje planten bij jongeren, waardoor ze interesse in techniek krijgen en houden. Maar deze dag is ook bedoeld voor zij-instromers: mensen die overwegen om zich te laten omscholen. Op de scholieren moeten bedrijven nog wat langer wachten: sommigen maken pas over 10 jaar een keuze. Maar de aandacht voor ons mooie vak is nu nodig. Niks doen is geen optie.”

Dit jaar waren er 300 bezoekers op de Dag van de Techniek Tilburg: een verdubbeling van het jaar ervoor. Ook in 2025 komt er weer een Dag van de Techniek. Geïnteresseerde bedrijven zijn meer dan welkom om zich aan te sluiten, hun netwerk te vergroten en zich te presenteren op de Dag van de Techniek.

Kijk voor meer informatie op de website dagvandetechniektilburg.nl

 

Tags

delen

Gemeente Tilburg

Postbus 90188
5000 LA Tilburg
013-5429303

www.tilburg.nl Lees meer >
Ook interessant