Peter Nouwen_edited

Vitaliteit gaat verder dan fysiek gezond zijn

Vitaliteit is belangrijk. In het bedrijfsleven wordt er steeds meer aandacht aan besteed en er zijn steeds meer vitaliteitscoaches. Maar waar hebben we het eigenlijk over? De Dikke van Dale zegt het volgende: “vi·taal (bijvoeglijk naamwoord); 1 voor het leven van groot belang; 2 krachtig, energiek: een vitale grijsaard” Een andere bron op internet: “Vitaliteit is energie om te leven. Synoniemen zijn levenskracht en (hoeveelheid) energie. Bij vitaliteit gaat het om een gezonde geestelijke en lichamelijke gesteldheid van de mens, ofwel om de levenskracht die iemand heeft”. Maar hebben we hier dan alles te pakken?

Lichamelijk
Gezonde voeding, voldoende beweging en goede nachtrust zijn essentieel voor ons welbevinden. Rust en ontspanning zorgen ook voor reflectiemomenten en minder stress. Ik heb een lezing gevolgd van Sanne van Paassen, ooit wereldkampioen veldrijden. Zij gaf aan dat ze op een rustdag toch was gaan trainen en dat heel trots aan haar coach vertelde. Deze werd echter woedend en hield haar voor dat als ze op een rustdag toch ging fietsen, ze er eigenlijk de kantjes vanaf liep. Zo belangrijk is rust dus. Ook  veel ondernemers razen maar voort.

Geestelijk
“Fysiek is altijd psychisch” riepen Koot en Bie ooit en vaak is dat waar. “Het zit tussen je oren” (wat bij hoofdpijn overigens ook echt zo is, maar dit terzijde). Je kunt door een andere mindset wezenlijke zaken veranderen. Je hebt namelijk altijd een keuze hoe je ermee omgaat. Veel ondernemers laten zich leiden door de waan van de dag en hebben geen regie meer over hun eigen leven en agenda. Het is daarnaast goed je regelmatig te scholen, kennis te vergaren, je zelfbewustzijn te ontwikkelen en ook deze bagage weer te delen met anderen. Daar word je zelf beter van, maar ook je directe omgeving profiteert van jouw verworven wijsheid.

Emotioneel
Waar het geestelijke aspect echt op rationeel en cognitief niveau zit, gaat emotie veel meer naar gevoel op hart niveau. Hier gaat het meer over sociaal bewustzijn, empathisch vermogen, persoonlijke motivatie en het voelen van verantwoordelijkheid. Ik ken nog veel ondernemers die het lastig vinden zichzelf kwetsbaar op te stellen en veel ondernemingen waar een behoorlijke macho- of angstcultuur heerst. Kijk eens naar filmpjes van Brené Brown op Youtube als je geïnteresseerd bent in de Kracht van Kwetsbaarheid.

Spiritueel
Nu haken er vaak misschien ondernemers af: “Te soft”. “Zweverig”. “Onzin”. Wat ik hierbij altijd heel grappig vind, is dat je het onder meer hebt over intuïtie: onderbuikgevoel. Hoeveel (belangrijke) beslissingen worden niet genomen vanuit dit onderbuikgevoel? Het is inmiddels zelfs wetenschappelijk bewezen dat alle belangrijke beslissingen genomen worden vanuit je onbewuste en door onze ratio worden ‘gerationaliseerd’. Albert Einstein, één van de grootste wetenschappers ooit, zei het al: “The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift”.

Ons ‘innerlijk weten’, zingeving creëren voor jezelf en betekenisvol willen zijn voor anderen horen ook bij deze spirituele kwadrant. Jezelf bewust zijn van je waarden, overtuigingen en je geweten en daarnaar leven zijn wezenlijke onderdelen van je zijn. Simon Sinek heeft het over de “WHY” in zijn Golden Circle. Stephen Covey over Spirituele Intelligentie (lees de Achtste Eigenschap!). Ik noem het vooral intuïtie; WETEN zonder kennis.

Een vitale organisatie is een organisatie waarbij er ruimte is voor alle 4 de kwadranten. Een vitale ondernemer geeft daarin het goede voorbeeld.

V.O.C. vertrouw op Compas
Brengt vertrouwen in de toekomst
Herenlaan 162, 5708 ZS Helmond
M 06-4431 9848
peternouwen@vertrouwopcompas.nl
www.vertrouwopcompas.nl

Business Partner van: www.thetruetalentteam.nl
Gekwalificeerd partner van: www.strategiemetballen.nl