Events Word lid

sluiten

InMotion’s elektrische raceauto laadt in 12 minuten op

Tekst: Marlène van Kuyk

terug naar alle artikelen

image

Je elektrische auto opladen in minder dan 12 minuten? Als het aan het studententeam van InMotion ligt is dat in de zeer nabije toekomst al mogelijk. Voor hun zelfontwikkelde rijdende elektrische raceauto hebben de studenten van de Technische Universiteit Eindhoven een koelmethode ontworpen waarmee het racemonster in 12 minuten volledig kan worden opgeladen. Momenteel zijn ze zo ver gevorderd dat die tijd nóg verder naar beneden kan, richting de tijd van een tankbeurt met benzine.

Sneller laden dankzij uniek koelsysteem

Teammanager Julia Niemeijer en partnerschipmanager Hieke van Heesch leggen uit: “Bij het opladen van een batterij komt warmte vrij. Bij een batterijpakket van een raceauto is dat enorm. Door de hitte degraderen de cellen van het batterijpakket sneller, hierdoor neemt de capaciteit en dus de actieradius snel af en moet de auto dus sneller worden opgeladen. Wij hebben een koelsysteem ontwikkeld waarmee we de warmte veel meer kunnen reguleren en bij nagenoeg alle omstandigheden constant kunnen houden, waardoor de accu sneller kan laden zonder oververhit te raken.”

Boost voor je persoonlijke ontwikkeling

Elk collegejaar gaat een nieuwe lichting studenten bij InMotion verder met waar de vorige gebleven was met ontwikkelen. Sommige studenten zetten hun studie er zelfs een jaar voor on hold. Veel oud-teamleden blijven ook na ‘hun jaar’ nog nauw betrokken bij InMotion. Drie jaar geleden startte het toenmalige studententeam met de bouw van de Revolution, die gesimuleerd tot zo’n 300km/u kan. De dag van ons gesprek met Julia en Hieke gaan ze ’s middags testen op circuit Zandvoort: “Voor dit project moet je racefan zijn, maar ook geloven dat het duurzamer kan. We hopen de auto-industrie hiermee uit te dagen. Daarnaast is het een jaar waarin je zoveel meer leert dan alleen in de collegebanken. Het is een enorme boost voor je persoonlijke ontwikkeling.”

Tags

delen

Ook interessant

Juiste ledverlichting laat mens, dier en plant extra renderen
Hollandse aardbeien een-jaar-rond kweken? Koeien die zich prettiger voelen in de stal? Werknemers die minder vermoeid worden op hun werkplek? Ouderen die zich prettiger voelen in hun woonomgeving? Bij Ronald Gronsveld en zijn Rofianda-team zijn die uitdagingen in vertrouwde handen met hoogwaardige led-verlichting.
Capi Europe Made in Tilburg
Toen Toine van de Ven in 1997 begon met het maken van betonnen ornamenten, zat het gigantische bedrijfspand dat hij vorig jaar met Capi Europe in gebruik nam nog niet in de planning. Hij was er niet zo mee bezig.
Natuurlijk circulair! What else?
Is dit geen nieuwe, dan? Die vraag krijgen Juliette van der Lippe en haar broer Wim in ‘t Veen van Jetchair regelmatig als ze hun bureaustoelen afleveren. Nee dus!
SOP! de schoonste autowasstraat van Tilburg
Autowassen een vervelend klusje? Niet bij SOP! Autowas. De hypermoderne wasstraat is speciaal ingericht voor jouw gemak en houdt niet alleen je auto schoon – van binnen en van buiten – maar ook het milieu.