Events Word lid

sluiten

Bedrijven denken vaak pas aan innoveren als het te laat is

Fotografie: Geeke van Dijck

Tekst: Stefan Korthout

terug naar alle artikelen

image

Een bedrijf dat nieuwe kansen wil grijpen, doet aan innovatie. Maar hoe haal je het beste resultaat uit je innovatieproces? Thijs Janssen van Duxer heeft daar wel een antwoord op. Thijs helpt bedrijven om van binnenuit te innoveren. Hij richt daartoe een vierdaags groepsproces in en gebruikt diverse methodieken om bij de oplossing te komen. Opmerkelijk: het managementteam mag thuisblijven.

Productief innoveren
“Duxer helpt ondernemingen om productief te innoveren. Ik begeleid een collectief denkproces. Vaak gaat het om het ontwikkelen of doorontwikkelen van een product of dienst. Maar het kan ook een nieuwe manier van werken zijn. Via een afspraak met het managementteam of de bedrijfseigenaar kom ik achter de werkelijke vraag. Vervolgens stel ik een of meerdere groepen samen. We werken altijd in viertallen. Het voordeel van groepen die onafhankelijk van elkaar aan de slag gaan, is dat verschillende benaderingen bijdragen aan de oplossing.”
 
Optimaliseren
“Tijdens het groepsproces verkennen we diverse invalshoeken. Een buitenlands ziekenhuis vroeg Duxer om een onderzoek naar de optimalisering van de werkzaamheden. Natuurlijk lag het voor de hand om het werkproces onder de loep te nemen. De sleutel bleek echter ergens anders te liggen. Er is naar aanleiding van onze innovatiesessies een rustruimte gecreëerd voor medisch personeel. Door zich af en toe te kunnen terugtrekken, verbeterden de prestaties aanzienlijk. Een ander voorbeeld heeft te maken met een innovatie aan een olietanker. Als deze doormidden breekt, stroomt de olie in de zee. Om milieuschade te voorkomen is er een breuklijn bedacht tussen twee oliecompartementen in. Daardoor blijft bij een scheepsramp de olie binnenboord.”
 
Groepssamenstelling
“Hoewel ik de opdracht samen met de ondernemer of het managementteam formuleer, zijn zij zelf niet bij het innovatieproces betrokken. Zo worden medewerkers gestimuleerd om buiten de gebaande paden te kijken, zonder rekening te houden met de mening van hun leidinggevende. De ene manager vindt loslaten ingewikkeld. Anderen vinden het volkomen logisch en willen het proces zijn werk laten doen, zodat ze iets terugkrijgen waar ze zelf nog niet aan hadden gedacht. Groepen met een mix van karakters werken het best. Het is aan mij om kritische, introverte en enthousiaste mensen er evenredig bij te betrekken.”

“Door Duxer in te schakelen bij je innovatieproces, ontstaat een energieke samenwerking”

Innovatiesprint
“Het collectieve denkproces dat Duxer op gang brengt, is een innovatiesprint. Een snelle, doelgerichte methodiek om in 4 dagen een uitdaging te lijf te gaan via een reeks korte workshops. Er zijn altijd mensen die binnenstappen met ‘de’ oplossing al in hun hoofd. Toch leert de ervaring, dat deze nooit de beste is. We starten daarom door het probleem heel complex te maken en er zoveel mogelijk interne en externe gevolgen bij te bedenken. Dat werpt een verfrissend licht op de zaak, waarna we in de daaropvolgende dagen komen tot een shortlist. Het idee dat de meeste energie oplevert, wordt verder uitgewerkt en gepresenteerd aan het managementteam. Tijdens de fase van implementeren, testen en bijsturen blijf ik periodiek voeling houden.”
 
Energieke samenwerking
“Door Duxer in te schakelen bij je innovatieproces, ontstaat een energieke samenwerking. Ik zorg voor een productieve mindset en een coöperatieve, veilige sfeer, waarbij inspanning en ontspanning elkaar afwisselen en de beste ideeën ontstaan. Bedrijven denken vaak pas aan innoveren als het te laat is. Breng je bedrijf in de lift en maak een afspraak met Duxer.”

delen

Ook interessant

Coffee3 innoveert en voegt sfeervolle Koffiehoek toe
Coffee3 groeit en innoveert. “Het leveren van koffie en andere dranken, die het op de werkvloer aangenaam maken, vraagt ook om vernieuwing.” Daarmee onderstreept directeur Marc Bozon het belang van zaken als duurzaamheid, energiebesparing en de nieuwe entiteit van de firma, de cosy Koffiehoek.
AFAS-team van Van Oers Accountancy & Advies leidt naar efficiënter werken
Innovatie en techniek. Bij Van Oers Accountancy & Advies hebben ook die aspecten een prominente plaats in de bedrijfsvoering. Sterker nog, de adviseur staat met het AFAS-team instanties en ondernemers terzijde als het gaat over bredere IT-vraagstukken zoals implementeren, automatiseren en optimaliseren van processen.
De mooiste reis maak je samen met Pelikaan Groepsreizen
Een personeelsreis is niet alleen leuk voor de medewerkers, maar heeft ook veel voordelen voor de werkgever. Het resultaat van een groepsreis met het personeel is bijvoorbeeld een hecht team vól energie en vertrouwen.
Why innovation fails
Do’s en don’ts om duurzaam te innoveren. Voor organisaties die succesvol willen blijven is het cruciaal op een juiste manier naar de toekomst te kijken, onzekerheid te omarmen, kansen te benutten en bedreigingen tijdig te herkennen.