Fotografie: John Wiersma
Schrijver: Marlène van Kuyk
terug naar alle artikelen
Een zieke medewerker. Niet alleen vervelend voor degene die thuiszit, maar ook voor jou als werkgever. Hoe zorg je dat iemand goed begeleid wordt en – als het kan – weer zo snel mogelijk terugkomt? Zonder dat je verdwaalt in regels, formulieren en lange wachttijden? Vertrouw daarvoor op de hulp van Mens+ Arbo en Verzuim. Eigenaren Cees Mertens en Miryam van den Biggelaar doen het namelijk net even anders.
Bij hen geen eindeloos wachten, geen bureaucratische rompslomp, maar een directe, persoonlijke aanpak waarbij werkgever én werknemer centraal staan: “Wij zorgen dat afspraken met een bedrijfsarts binnen twee tot drie weken ingepland zijn. Je krijgt bij ons geen keuzemenu’s of standaardmails waar je nooit antwoord op krijgt. Als je ons belt, krijg je ons direct aan de lijn.”
Veel werkgevers ervaren verzuim als een ingewikkeld en tijdrovend proces. De wet- en regelgeving is complex, arbodiensten reageren vaak traag en een plan van aanpak laat soms weken op zich wachten. “Maar een ziekmelding is geen dossiernummer, het gaat om een mens met een situatie die aandacht verdient”, vinden Cees en Miryam. Door snel te schakelen en meteen een plan op te stellen, voorkomt Mens+ Arbo en Verzuim dat zaken onnodig lang blijven liggen.
Veel werkgevers denken dat ze hun zieke werknemer niet mogen bellen. “Ze zijn bang iets verkeerd te zeggen of de wet te overtreden”, zegt Miryam. “Maar vaak is een simpel ‘Hoe gaat het met je?’ al genoeg om een medewerker zich gesteund te laten voelen.” Dat menselijke contact maakt een groot verschil. “We merken dat een persoonlijke benadering ervoor zorgt dat mensen sneller re-integreren”, legt Cees uit. “Als een medewerker zich op zijn gemak voelt, is de drempel om in gesprek te gaan veel lager. Dat helpt enorm bij een soepel verloop van het traject.”
Cees en Miryam hebben beiden hun sporen ruim verdiend in het HR-werkveld en ook specifiek op het gebied van verzuimbegeleiding. Zij ondervonden zelf hoe werkgevers vastliepen in de stroperigheid van traditionele arbodiensten. Met die ervaringen in hun rugzak kijken ze verder dan alleen het oplossen van verzuim en helpen werkgevers ook met preventie: “Hoe zorg je ervoor dat medewerkers gezond en vitaal blijven? En hoe voorkom je langdurig verzuim? Voorkomen is altijd beter dan genezen.”
Of het nu een klein familiebedrijf is of een grotere organisatie en ongeachte welke sector, iedere situatie vraagt om een andere aanpak. “Sommige bedrijven willen dat wij alles uit handen nemen, anderen zoeken juist een sparringpartner die meedenkt”, zegt Cees. “In beide gevallen zorgen we dat het traject soepel en efficiënt verloopt. Zie ons niet als een externe arbodienst die van afstand meekijkt, maar als een verlengstuk van je organisatie. We zijn de collega die er is als je hulp nodig hebt.”
Ziekteverzuim hoeft geen hoofdpijndossier te zijn. Met een aanpak die draait om snelheid, betrokkenheid en duidelijke communicatie, zorgt Mens+ Arbo en Verzuim dat werkgevers grip houden op verzuim en werknemers zich gesteund voelen. “Uiteindelijk draait het om één ding”, zegt Cees. “Gewoon menselijk blijven.”
Tags