sluiten

Wat vroeger ons eindproduct was, is nu ons begin product.

terug naar alle artikelen

image

“Onze focus ligt op het bieden van maatwerkoplossingen om ondernemers en organisaties vooruit te helpen”, vertelt Johan Cornet, branchespecialist in de zorg. Samen met Chantal van Steenpaal (directeur en verantwoordelijk voor Loonadvies) delen zij de trends en ontwikkelingen binnen de zorgbranche.

Vraag naar ondernemerschap in de zorg

“De zorg was altijd aanbod gestuurd, nu gaat het naar vraag gestuurd. Dit vraagt ondernemerschap van medisch specialisten die het liefst met hun vak bezig zijn. Ondernemerschap betekent jezelf kritische vragen durven stellen. Waar heeft de markt/ klant behoefte aan? Klopt mijn kostenstructuur nog? Wat betekent het productieplafond voor mijn onderneming? Hoe optimaliseer ik het rendement van mijn zorgorganisatie? Voor grotere (veelal WTZI) instellingen speelt daarbij ook nog een governancevraagstuk.

Dashboarding

“Om strategische beslissingen gefundeerd te kunnen nemen is financiële stuurinformatie nodig. Goed financieel management zorgt ervoor dat je tussentijds kunt (bij)sturen. Bovendien gaat de innovatie binnen de zorg snel. Actueel financieel inzicht geeft dan direct zicht op investeringsmogelijkheden. Ervaring leert tevens dat niet alleen het bestuur van een zorgorganisatie maar ook een Raad van Toezicht steeds meer stuurt op financiële maandelijkse dashboards.”

Van specialist naar multidisciplinaire zorgorganisaties

Waar moet aan gedacht worden bij het opzetten van nieuwe samenwerkingsvormen of een zorgorganisatie waarin specialisten gaan samenwerken? Vragen waar Van Oers zowel vanuit accountancy en fiscaal perspectief alsmede vanuit organisatieadvies en HRM in adviseert.

Rendementsverbetering

Hoe manage ik mijn praktijk/ zorgorganisatie en hoe zorg ik dat daar een gezond rendement uit komt? Het signaal komt van de financiële kant, de oplossing vanuit organisatieadvies. Denk hierbij aan:

  • Juist declareren, fouten voorkomen en zorgen dat alle zorg die je levert ook gedeclareerd wordt.
  • Rendement per behandeling vergroten.
  • Personeelskosten in verhouding tot omzet.
  • Slim inkopen van diensten waardoor indirecte personeelskosten dalen (bv. systemen voor kwaliteitsbeheersing of een AVG-proof personeelsdossier en Employee Self Service).
  • Interne HR processen stroomlijnen en optimaliseren.
  • Ziekteverzuim, verloop inzichtelijk maken en medewerkerstevredenheid meten.  
  • Met behulp van assessments gekwalificeerde medewerkers, die bij de organisatie passen, selecteren.  

Integratie IT systemen

“Om het werk een stuk makkelijker te maken en de foutkans kleiner, denken we veel mee bij de inrichting van IT systemen”, vertelt Chantal enthousiast verder. “We hebben veel ervaring met diverse systemen en delen die kennis graag om de efficiëntie bij klanten te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan koppelingen met pensioenmaatschappijen, verzekeraars en tijdregistratiesystemen. Hierbij kijken we ook naar de interne HR processen en controleren we de juistheid van de salarisadministratie. Is alles volgens de actuele wet- en regelgeving en cao geregeld? We adviseren zowel op het technische stuk als de inrichting van de systemen, als het controleren en verwerken van de salarissen.”

Brancheteam Zorg & Loonadvies

Johan: “Het mooie aan Van Oers is dat je zegt ‘ik doe zorg’ maar dat je er veel andere disciplines bij kunt betrekken zoals HR of organisatieadvies. Vanuit accountancy kan ik mijn zorgkennis erin kwijt, vanuit organisatieadvies kan ik een collega erbij betrekken.” Chantal vult aan: “Ook Loonadvies is veel breder dan salarisverwerking, we doen ook het arbeidsjuridische stuk, loonbelasting en sociale zekerheid en HRM. De kern van het verhaal: het is veel meer dan een jaarrekening, aangifte en salarisstrook. Bij Van Oers draait het om het de complete organisatie en afstemming van alle processen binnen een organisatie.”

Tags

delen

Van Oers

Europark 5
4904 SX Oosterhout
0162-497060

www.vanoers.nl/ Lees meer >
Ook interessant