sluiten

Samen voor een duurzamere textielbranche

Fotografie: Sara Terburg

Schrijver: Sara Terburg

terug naar alle artikelen

image

De textielindustrie is de meest vervuilende industrie ter wereld. Tilburg werd groot dankzij deze branche en is nu een belangrijke kennispartner en innovator op textielgebied. Jesse de Doelder en Joris van Riel zetten zich vanuit TextielCampus Tilburg en 013 Textiel-collectief in om verduurzaming en circulariteit in de textielbranche te stimuleren.

Jesse en Joris leren elkaar kennen bij Midpoint Brabant waar Jesse aan innovatieve projecten op duurzaamheidsgebied werkt zoals TextielCampus Tilburg. ‘De textielcampus is een plek waar we projecten zichtbaar gaan maken.’ De campus wordt de komende tijd ontwikkeld naast het TextielMuseum, in het Dröge-pand. ‘TextielCampus Tilburg verbindt textielmakers en -vernieuwers met onderwijs, bedrijven en overheid. We slaan de handen ineen om samen stappen te zetten richting een duurzame toekomst van de textielindustrie. Innoveren, inspireren en informeren vormen de rode draad van de campus. Wil je de wereld beter maken door bij te dragen aan duurzaam circulair textiel dan moet je op de TextielCampus Tilburg zijn. Dat gevoel willen we gaan neerzetten hier. Ben je ondernemer, maker of onderzoeker en doe je iets in de textielketen? Laat het ons weten.’

Tilburg op de kaart zetten als regio voor duurzame textiel

Joris ontwikkelt als zzp’er concepten voor evenementen rond duurzame textiel, zoals Textilium Futura. Hij is een van de oprichters van 013Textiel-collectief dat in 2024 van start ging en een partner is van de textielcampus. De gemeente Tilburg, de provincie Noord-Brabant, Midpoint Brabant, bedrijven in de textiel en onderwijsinstellingen (mbo, hbo en universiteit) investeren in beide initiatieven. Joris: ‘Ons doel is om Tilburg op de kaart te zetten als regio voor duurzame textiel en om samen tot haalbare verduurzamingsoplossingen te komen.’ 013Textiel start op een goed moment, want Europese wetgeving verplicht financiële instellingen en bedrijven om te verduurzamen.

Mkb’ers profiteren van kennis en doekracht

Onderwerpen waar de samenwerkende partijen hun tanden in kunnen zetten, zijn bijvoorbeeld: recycling van textiel, het bewustmaken van jongeren met lespakketten en het inrichten van retoursystemen voor bijvoorbeeld vloerbedekking. Want textiel is meer dan alleen de kleding die we dragen. Joris: ‘De initiator van de Free Fashion Store die tijdelijk in het Tilburgse stadscentrum zat, is ook lid van het consortium.’ De leden van 013Textiel delen de kennis die ze in projecten opdoen graag. Dat doen ze op de website 013textiel.nl. ‘Wil een mkb’er duurzamer omgaan met bedrijfskleding, dan kan hij bij ons terecht voor advies en hulp bij bijvoorbeeld inkoop. En bedrijven die hun businessmodel moeten veranderen, omdat ze bijvoorbeeld meubilair willen terughalen kunnen de hulp inroepen van studenten van economische opleidingen.’ Op de TextielCampus Tilburg worden dit soort vraagstukken vervolgens weer uitgewerkt.

Duurzaam textiel als het nieuwe normaal

Vanaf 2025 wordt TextielCampus Tilburg zichtbaarder en actiever. Jesse ontwikkelt op dit moment een programmering, met onder andere bijeenkomsten voor de leden van 013Textiel, voor de campus waarin kennisdeling, inspireren, samenwerken en concrete projecten centraal staan. Jesse: ‘Tilburg is er de stad voor, om Textielstad van de Toekomst te zijn en heel Europa te inspireren.’ De wil is er, dat zien ze op veel plekken in de textielketen. De bedrijven, gemeentes en kennisinstellingen in onze regio werken hard aan hun circulaire opgave. Hoe meer partijen meedoen, hoe beter. Dan ontstaat er straks een kantelpunt en wordt duurzaam textiel het nieuwe normaal. En daar willen we naartoe.’ 

 

Meer weten? Check www.013textiel.nl en www.textielcampustilburg.nl en https://midpointbrabant.nl

Tags

delen

Ook interessant